Gott Nytt år!


30/12-10 Vad är det barnen?

Vad har hänt med våra barn och deras sömnvanor? Både läggningar och nätter börjar likna dem vi hade för några år sedan.....don´t what that again...

I natt när vi gick och la oss hade både Nike och Ilian smitit in i vår säng och låg där och sov. Kg bar in Ilian till hans säng och nike fick ligga kvar. Gick kanske tio minuter efter att vi släckt lampan så kommer Tilde och vill sova hos oss. Då är det svårt att säga nej eftersom hon så sällan gör så. SEnare på natten kom Ilian tillbaka. Jag går iväg för att lägga mig i Nikes säng men då vaknar hon och blir ledsen och Kg får gå iväg istället. Ännu lite senare kissar Ilian ner sängen. SEnare ändå vaknar han och är kliig och behöver medicin. Vid sex ska Kg upp.

Jag får ju som tur är sova lite på morgonen eftersom barnen är snälla och kan sköta sig själva på morgonen. Men ändå....

Det har inte hänt något alls av intresse idag. Har plockat lite inne och förberedd inför morgondagen. KÄnner mig lite ensam som vanligt när jag har hela dagarna att fylla ensam med barnen. Pappa var dock här och fikade en sväng på eftermiddagen.

Barnen bökade även ikväll vid läggning :(

29/12-10

Lugn dag. Jag höll på att bli galen där ett tag på förmiddagen. Barnen höll på att tjata ihjäl mig. Mamma, mamma, mamma.......Vi skulle fått besök av Berggrens idag men tyvärr insjuknade deras barn i kräksjukan så vi får skjuta på träffen. Hörde om mamma och pappa ville komma hit på lunch men pappa låg i influensa. Så jag såg framför en mycket låååång dag med barnen. Jag satte igång att baka lite mer bröd och mutade barnen med chokladbollsbak. Men mamma kom på andra tankar och kom ner iaf. Hon gav sig i kast med mitt städskåp som hon drömt mardrömmar om tydligen och jag är bara tacksam att någon förbarmar sig över sån´t som jag varken har tid eller lust att städa. Vsrför städa ett skåp som ingen ser hur det ser ut i (förutom mamma då)?

Sen kom G hit med sitt barnbarn och J och mina barn lekte jättebra. Fika blev det också förstås.

Ikväll har jag färgat håret och det var verkligen välbehövligt. Har dragit på det länge. Nu ska jag snart lägga barnen.

29/12-10 Min natt

Vi hade en inkräktare i sängen när vi gick och la oss. Ilian hade smitit in dit efter att ha bökat och bråkat ett tag. Jag hade svårt att sova; låg och tänkte på stackars S och hur ont hon har och att jag är så ledsen för hennes skulle då graviditetstiden ska vara något fint och underbart och nu har hon bara ont och allt är eländigt. Och inte ens beror det på graviditeten. Mina allra varmaste tankar går till henne.

Efter någon timme vaknade Nike och ville sova hos oss. Ganska snart valde jag att lägga mig i hennes säng eftersom jag får lite panik när det är trångt i sängen och Ilian låg dessutom och sparkade och sparkade. När jag hade somnat om igen i Nikes säng så vaknade jag av att hon grinade inne i vår säng och att hon "VILLE HA MAMMA". Jag fick helt enkelt lägga mig där igen och sparka iväg Kg till Nikes säng. Nike ville inte sova utan låg och småpratade och bökade och till slut fick jag gå över till andra sidan av sängen där Ilian låg för att kanske kunna somna om där men då blev Nike ledsen igen så det var bara att resa sig och flytta över. Då kom jag på att jag var kissnödig och gick upp på toa. La mig igen och då sa Nike att hon var törstig. Upp igen. La mig i sängen, somnade och efter någon timme igen var Nike ledsen och kliig. Upp igen och fixa medicin. Kg väckarklocka ringer tio i sex. Upp och in till Nikes rum för att väcka honom. La mig igen. Efter en kvart blir jag osäker om Kg kommit upp eller om han somnat om. Upp igen för att kolla det och gå på toa. Sen somnade jag för att vakna vid åtta då Ilian och Nike ligger och gosar med varandra och kramas. De får gå upp och kolla på tv och jag somnar om och vaknar helv tio. Godmorgon!

28/12-10

Idag har jag haft en Nutrilett- och vattendag. Min mage var alldeles knasig av all julmat, fika, läsk och frossande. Som den ju alltid blir. Men det brukar ordna till sig sig bara jag får göra ett avbräck. Redan ikväll känns det bättre.

Jag och småttingarna har haft en mysdag. Tilde har varit och lekt med en kompis hela dagen. Morfar var snäll och skjutsade och hämtade då kompisen bor någon mil utanför Öregrund. Efter lunch gick vi ut och matade fåglarna och jag påbörjade projekt "skotta av altan". Ett evighetsprojekt kan tänkas eftersom det inte verkar sluta snöa härute. Jag börjar bli rädd för att den ska ge vika. Vi vet ju hur det gick för "poolaltan" förra vintern.

Småttingarna har lekt så himla bra idag. Det är en fröjd att vara hemma med två barn. Jag har kunnat sitta ner och läsa t.o.m!

Ikväll har Tilde och jag varit iväg på skidträning. Kg var tvungen att jobba annars brukar skidträning falla på hans lott. Jag tog med mig mina skidor och åkte 4 km och kunde konstatera att jag nog måste ha ett par "riktiga" skidor och inte mina vallningfria som jag åkt på nu några säsonger. Idag kändes det som om jag gick skidor och inte åkte skidor. Tyvärr fick jag en låsning på ryggen :(. Jag som varit bra i ryggen så länge. Jag har inte haft ont sen i juni om jag inte minns fel. Men nu var det alltså dags igen. Jag minns med fasa hur låsning efter låsning följde på varandra hela våren.

Men Tilde var duktig!
27/12-10 Utflykt

DÅ var Kg´s hela två dagar långa julledighet över och som vanligt är jag ensam med barnen. Idag aktiverade vi oss genom att gå till Katrinöra och grilla med familjen Edins. Det kändes väldigt långt att gå och snön var på sina ställen väldigt djup. Lite gnäll och kink var det men på det stora hela gick det bra. Men som sagt. Egentligen lite för långt att gå under dessa snöomständigheter.

Vi gick iväg vid tolv och kom inte tillbaka förrän vid fyra. Då la jag mig i badet med minstingarna och myste lite och sen flöt kvällen på. Hade lite huvudvärk men den berodde nog på att jag druckit för lite och inte heller fått i mig något kaffe. 

Idag fick vi också våra julkort. Två veckor för sent. Men det är väl bara att skicka iväg dem....

Nu dök maken upp så nu blir det nog lite kvällsfika och ett avsnitt Nip/tuck.

26/12-10 Annandagen

Snö igen. Minst en decimeter hade det kommit inatt. Och inte verkar det ska sluta heller. Men som sagt, jag har inget direkt emot snön. Bara jag slipper vara ute på vägarna.

Idag har det också varit en skön dag. Långkallingar och raggsockor hela dagen.  En sväng till isrinken blev det idag. Tilde höll på att tjata ihjäl oss med att hon ville prova sina julklappsskridskor. Jag lånade Linneas skridskor och åkte lite också. Det är faktiskt lite kul. Alla tre barnen provade. Kg beklagade sig över att hans skridskor inte är funktionsdugliga och bestämde att han nu måste lämna in sina på renovering. Det är ju inte så lätt att läna av någon heller. Stl 46.

Nike hade det lite jobbigt på skridskorna och var nog inte riktigt mogen för isen men både Tilde och Ilian åkte på bra.


När vi kom hem så blev det glögg (förvånade?), varm choklad och lussekatter och sen gick Kg ut för att skotta snö av taket. HAn halkade och ramlade ner men som tur var, och tack vare all snö, så gjorde han inte illa sig.

Ikväll lämnade vi allt vad julmat heter och åt avocado med sikrom till förrätt och älgstek med vitlökssmör, friterade klyftpotatisar och kantarellsås till varmrätt. Mumsigt värre.

Ilian mår inte bra ikväll. Men jag trot kanske att han är mest gnällig för att han är trött. Men han klagar även på halsont och ligger och småhostar. Hoppas han inte blir sjuk nu.... 

25/12-10 Juldagen

En riktig mysdag har vi haft. Sovmorgon båda två och sen ägnade Kg hela förmiddagen åt att sätta ihop leksaker som barnen fått i julklapp. Ilians riddarborg, Nikes shoppingvagn och avancerade spis med lampor och läten och Tilde mouse trap-spel.

  

Glömde visa igår Kg´s julklapp från mig. Den här fina kniven har en elev till mig gjort.

 

T och T kom förbi och åt lite julmatsrester med oss. Det är bland det värsta med julen och det är julmaten som åker in och ut ur kylskåpet hela dagarna. Julmat är så gott. På julafton. Men man kan ju inte slänga heller.

Självklart provade vi också att spela Tildes nya spel Mouse trap. Ett spel helt utan skicklighetskrav. Det bygger bara på tur. Tilde förlorade och blev så ledsen. Jag tror bestämt att hennes dåliga förlorarsida kommer från pappan....PÅ kvällen var det juldagsmiddag hos m och p. Det stora denna kväll blev att Tilde tappade sin andra tand.Vi blev bjudna på lax. Smarrigt!

Nike kom på en ny rolig lek; rida på de stora prydnadskatterna.Ännu en bra juldag. Precis som det ska vara. Slödag och lek med julklappar och  god mat med familj.

24/12-10 Julafton

Tidigt uppe såklart! Det är så underbart att gå upp tidigt på julaftonsmorgonen. Vi var uppe tidigare än barnen som valde att ta eb liten sovmorgon denna dag. De hade alla svårt att sova igår kväll så de var nog lite trötta. Kg skulle jobba fram till ett så vi drack en kopp kaffe i jullugnet. Jag blev rätt besviken och ledsen när han berättade för några veckor sedan att ha  skulle jobba men det var liksom bara att gilla läget.

Barnen och jag tog det lugnt någon timme innan det var dags att fixa sig inför firandet. Jag hade tänkt att förbereda lite inför eftermiddagen med valde att mysa med barnen istället och skjuta lite på göromålen. Bra val.

Här är de finklädda och julfina inför grötfrukost hos mormor och morfar.

Det var ett underbart julväder och snön bara vräkte ner så innan vi kunde promenera iväg så var jag tvungen att skotta undan lite.

Sen var det dags för grötfrukost hemma hos mormor och morfar med mostrarna och kusiner.

 

Sen gick vi traditionsenligt till kyrkan och julkrubban. Det var mysigt och stämningsfullt och en bra början på julfirandet. Alla barnen var med och satte upp figurerna och Tilde imponerade med att ha full koll på berättelsen om Jesu födelse. "Ska du bli präst kanske?" frågade vår präst. Tilde fick äran att sätta dit Jesusbarnen och tog sin uppgift på fullaste allvar.

    Efter kyrkan gick vi hem till m och p och fikade.

 

Sen blev det en promenade hem till oss där det blev Kalle Anka, julmat och så en låååång väntan på tomten. Det här med Kalle Anka på julafton har för mig spelat ut sin roll. Det är inte viktigt alls och jag skulle gärna skippa det helt och hållet. Tyvärr håller ingen med mig....För mig är däremot Karl-Bertil viktigt och trevligt. Tyvärr går det precis när Tomten brukar dyka upp och även i år missade jag det. Jag skulle vilja ändra om på julschemat så att allt är klart då vid sju så att man bara kan ta det lugnt och fika, dricka glögg och titta på Karl-Bertil men det krävs som sagt att alla andra är med på det och det tror jag inte kommer att hålla. Men kanske värt ett försök. Då skulle det innebära att man hoppar över Kalle och kanske äter mat vid två tre och sen inväntar tomten vid fyrasnåret.

Vi fick till en mycket bra julbord. Favvisarna i år blev nykomlingarna västerbottenostsillen och mitt hembakade vörtbröd. Sååå gott. Snapsen hoppade vi över. Är det någon gång man kan vara utan alkohol så är det på julafton tycker jag (undantag glögg). Det tycker förstås inte så många andra. Men must duger gott och väl för mig iaf. På julafton....

  

Sen blev det en lång väntan på Tomten.

    Men sen äntligen kom han; Gräsötomten.


'
   

Barnen fick fina julklappar och var jättenöjda. Ilian fick bland annat: riddarborg, lasersvärd, riddare, riddartält, polisstation, skjortor, massa smådjur och en bok. Tilde fick bland annat tennisracket, championträningsset, gympakläder, barbie, trollerilåda, mousetrap, lasersvärd, en bok och skridskor. Nike fick bland annat: spis, shoppingvagn med tillbehör, mjukishäst, kassa-apparat, pippikläder och pysselglitter.

Och det visade sig att jag också hade varit snäll!Tyvärr grumlades Julaftonskvällen lite av att vår fina fina öppna spis har spruckit på flera ställen och kommer att behöver göras om. Jag blir så himla ledsen när jag tänker på det. Aldrig ska något här hemma få vara ordenligt gjort utan det ska alltid jävlas. De som gjort den ska komma hit och titta efter helgerna.

Det här är bara en av många sprickor som syns överallt på hela spisen....Det blev trevlig Julafton även i år!Årets gran


23/12-10 Dan före dan

Vilket dag. Bra men intensiv. Jag har hunnit med så mycket och dessutom har jag också hunnit ta det lugnt med syrran på eftermiddagen. Detta har jag gjort idag: skottat, burit in ved, gjort västerbottenostsill och currysill, bakat vörtbröd, hålkakor och saffranskorpor, griljerat skinka, jag har städat och dukat fint inför morgondagen, badat barnen och ikväll har vi också fixat till granen till full belåtenhet samt lagt alla klappar tillrätta så att barnen får görta stora ögon imorgon bitti när det kommer upp. Nu är jag nöjd. Ska snart gå och lägga mig. Ska bara vänta på att de sista hålkakorna blir klara i ugnen.

Det var så vacker och fint när vi var ute på förmiddagen. Det har snöat och snöat och varit helt vindstilla så all snö lägger sig som ett vitt täcke över världen och det är alldeles tyst och underbart.Glöggfikastund med syrranCissi gjorde Ilian julfin.Imorgon kommer hela min familjen hem till oss. Ser fram emot julfirandet och hoppas kunna njuta ordentligt av mat och snälla barn. Om tomten har något paket till mig återstår att se. Jag som varit så snäll....


Härligt med snö
22/12-10

Kallt kallt kallt. -23 grader imorse när jag gick upp. Jag har eldat i vedspisen hela dagen och har inte fått upp värmen inne till mer än 19 grader. Men det är väl ändå helt ok. Men jag är ju van att det är 24 grader inne.....

Den här dagen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Men det blir det väl sällan. Det var full fart hela dagen. Både mina barn och syrrans barn som var här härjade på rätt friskt. Inte var det läga att skicka ut dem heller eftersom det var så kallt. De var ute en stund men jag tror inte det var mer än 20 minuter. IStället för att förbereda julmat och njuta av lite julledighet fick jag vara arg och skälla på barn och passa och plocka. Tjejerna Edins kom på fika på eftermiddagen och det var som vanligt trevligt. Men nu var de sju barn som härjade rund. Puhh...

Framåt kvällen kom mamma, pappa och syrran hit på middag och grandekorering. Kg är så nöjd så nöjd över granen i år. Och jag är nog benägen att hålla med om att den är mäktig. Tack vare vårt rums rymd så har vi ju möjlighet att ha en riktigt stor gran.  Tyvärr måste vi kompletteringsdekorera imorgon för vi måste ha en ljusslinga till och glitter. Nu luktar det riktig jul inne. Hoppas bara nu att det går bra med Ilian allergi annars åker granen ut på juldagen :(.

Glöggvärmning på vedspisen.


Barnen hände upp saker (och jag flyttade på dem). KOmmer en ny bild på det färdiga resultatet imorgon. Efter granpyntandet så kom barnen liksom in i andra andningen men det blev morfar som fick ta den smällen.Imorgon blir det till att få till julfint och maten. Mamma fixar visserligen det mesta men en hel del finns kvar för mig att göra. Inte minst städningen. Och nu snöar det av bara sjutton igen så kanske måste vi ut och skotta också. Maken jobbar ju. Det gör han även på julafton vilket verkligen känns TRÅKIGT!

Och inte blev det några julkort heller. Och jag som skickat julkort så länge jag kan minnas. Blir så förbannad när jag tänker på det.

Mycket snö


21/12-10

Avslutning på jobbet och även i år var jag med och gjorde bort mig inför eleverna. Efter första föreställningen med åttorna så undrade vi vad vi egentligen tänkte när vi bestämde oss för årets show. Vi fick absolut inget gensvar och knappt någon skrattade. Men som tur var förändrades det till sjuornas tur. De tyckte det var jätteroligt och även niorna tyckte nog att det var rätt roligt. Om det nu var själva showen eller att se lärarna göra bort sig förtäljer inte historien och egentligen spelar det inget roll. Eleverna förväntar sig att vi ska göra något på julavslutningen och självklart ställer man upp på det. Skönt att man inte måste vara surkärring jämt....

Efter avslutning, betygsutdelning och fika med kollegorna åkte jag in till stan för att fixa de sista julklapparna. Mamma mötte upp på Gränby och det gcik väldigt smidigt allting.Sushi till lunch. Mmmm. Kaffe och bakelse innan vi åkte hem. Mmmm. Tyvärr fick jag även åka ut till Boländerna och åka runt på lite butiker där för de hade inte julklappen vi skulle köpa till Ilian och sen kom jag på att pappa också skulle ha en present. Men jag var hemma i Öregrund redan vid sju. Det var en härlig känsla att köra hem och veta att allt var ordnat och att jag nu kunde fokusera på mys och matfix resten av tiden fram till jul.

Pappa hade varit barnvakt åt barnen, mina och syrrans, hela dagen och det hade gått bra. Tilde var iväg på skidavslutning på kvällen och kom hem med fina priser; km i löpning, för flest antalet träningar och pris för flest antal värvningar. Duktig tjej! Mysan ville sova hos oss och det gick självklart bra. När barnen somnat blev det ett glas vin och paketinslagning.

 


(H)Julen står för dörren


20/12-10

Irritationsmoment på jobbet. Irritationsmoment hemma.

Nike var extrem trött och grinig när jag hämtade idag. Hon tjöt hela vägen till bilen men sov innan jag ens hade hunnit köra ut från parkeringen. Stackaren måste ha varit helt galet trött. Men tio minuters mikrosömn gjorde susen. Hemma gjorde jag en "koka-soppa-på-en-spik-middag" dvs vi hade inget hemma men jag lyckades få till en hyfsad middag ändå. Det blev ugnsgratinerad kassler på en bädd av wok-grönsaker med beasås utblandad med havregrädde och lite extra kryddor och till det ris. Barnen åt massvis och t.o.m maken sa några snälla ord om maten vilket inte händer så ofta. Det är ibland det allra enklaste som är godast.

Efter middag gjorde jag och barnen kristyränglar. Jag trodde vi skulle få besök också av barnens kusiner men det hade väl haft fullt upp hela dagen. Att göra kristyränglar är verkligen ett julpyssel i min smak. Det är enkelt, barnen tycker det är spännande, de blir fina och de går att äta.Nu är det bara en arbetsdag kvar men jag bävar lite för att jag måste åka till stan imorgon....

19/12-10

Idag var det då dags för vår lilla julmys/julkaos-bjudning. Så här i efterhand kan vi nog konstatera att det blev mer mys än kaos ändå trots 20 vuxna och nästan lika många barn.

Hela förmiddagen ägnades åt bakning och städning. Jag bakade saffranskaka och kladdpepparkaka. Båda två oprövade kort med det blev väldigt gott. TIll kladdpepparkakan serverades sen glöggrädde. Också mycket gott.

När allt var färdigt och vi var nöjda med hur det såg inne så byltade vi på barnen och gick till Suberget för lite pulkåkning. Tjejerna Edins kom ocks¨å efter ett tag men vi blev inte där så länge för det var riktigt kallt.Bjudningen blev sen väldigt lyckad och jag tror att våra vänner också hade några trevliga timmar med gott fika och glögg i all enkelhet. Tog några kort med de blev inte så bra tyvärr.


Barnen är trötta ikväll så nu blir det läggning. Föräldrarna är trötta ikväll så det blir soffan och en film.

18/12-10

Maken var inte hemma förrän närmare fyra inatt. Somnade sen inte förrän en timme senare. Barnen vaknade strax efter sju men skötte sig själva och lät oss sova till nio. Jag var ju också vaken hela natten. Jag kan bara inte sova när Kg är ute och svirar. Stört omöjligt. Men kors i taket så var han inte särskilt bakis idag.

Efter en stillsam och lugn frukost sa satte vi igång med julstök. Familjen beställde tomtegröt till lunch så det fick bli det första på listan. Kg satte igång med städning. Han var tvungen att åka på jobbet någon timme men kom hem lagom till grötlunchen. Efter mat gick familjen ut och fixade utanför; skottade och hämtade in enris och ordnikade med granris utanför dörren. Jag kokade knäck och gjorde mintkyssar. Sen blev det mer städning och lite juldekorering. Jag är mer eller mindre allergisk mot tomtar och blev alldeles nervös det det är en massa tomtar runtomkring mig. Inte heller passar de in vårt hem där mycket är ljust och minimalistiskt. Men några tomtar har jag dock fått finna mig i, för husfridens skull.

Här kommer några bilder på vårt julpyntade hem.    

Kg lagade en god måltid; älgkött, smörstekta kantareller och vitlöksstekta klyftpotatisar. Mumigt värre.

Ikväll har vi eldat i öppna spisen, druckit lite vin och jag har gjort pepparkakor på lite specialsätt. Blir nog bra! Nu blir det en dusch och sen natti natti. Måste ju vara pigga imorgon när det ska bjudas på julmys (eller julkaos snarare). Vi blir många....

17/12-10

Då var det nästan jullov då. Bara en "riktig" arbetsdag kvar innan det blir två veckor ledighet! Det har blivit lite stökigt bland eleverna de senaste dagarna men jag hoppas att det bara beror på att jullovet är nära och att de också är trötta. *hoppas, hoppas*

Har sett fram emot att få komma hem till barnen hela dagen. När vi kom hem tände vi eld i vedspisen och sen fikade vi. När det var klart och vi myst lite med tända ljus och så satte jag igång att koka knäck-kola. JAg provade att göra den mjölkfri i år och den blev jättegod! Ilian var alldeles salig när han smakade. Gott betyg alltså.Blev lite förbannad när jag upptäckte att inte heller idag hade våra julkort kommit. Julkort som jag beställde 30 november för att vara säkert på att de skulle hinna komma i tid. Nu verkar det inte som om vi kan skicka några julkort i år. Jag blir så förbannad. Betalat i förskott har jag också gjort. Det är ju själva faan också. Vi som alltid skickar julkort på barnen. Men vi får väl ta och skicka i början på året istället ett Gottnyttårkort.

Kg drog iväg till Uppsala på julbord med RT ikväll så jag och barnen fick ha fredagsmys själva. Vi tände en brasa i öppna spisen och sen åt vi varma mackor och pommes frites framför tv´n.  Barnen fick sen titta på Polarexpressen medan jag gjorde choklad-och nötkakor. Men självklart fick jag hjälp att slicka skålen.

 

När jah gjort kakorna gick musten ur mig. Jag hade planerat att göra mintkyssar också men de får vänta tills imorgon. Det är mycket som ska göras imorgon. Hoppas inte maken är alltför bakis....

Nu ska jag lägga barnen och sen sitta några minuter själv i soffan och dricka ett halvt glas rödvin innan jag går och lägger mig. Natti natti.

16/12-10

Eleverna är trötta. Lärarna är trötta. Jag vill ha jullov nu!

Efter jobbet var det julfika med skinkmacka på Fritids och sen blev det hem en kortis. Där gjorde Tilde en ny sån där fin stjärna som hon skulle ge till Thessan. Vi drog sen dra vidare till Thessan och Thomas och för att gratta Thomas som fyllde år. Vi blev bjudna på smörgåstårta och sen hembakade biskvier till efterrätt. Smarrigt värre.

När vi kommit hem och lagt barnen, vilket inte var några problem alls, så satte vi oss och planerade söndagens julmysbjudning. Eller vi får nog kanske ta och kalla det julkaos istället för det blir massvis med folk. Så speciellt lugnt och mysigt blir det nog inte men alldeles säkert trevligt ändå.

Det blev inget av min förkylning. Hostan försvann efter ett dygn och jag känner mig skapligt pigg igen. Bra!!

Fredagen och lördagen kommer att ägnas åt bakning, julstök och julstäd. Fredag kväll ska maken på julbord i Uppsala så barnen och jag blir själva. Fredagsmyyyyys såklart!

15/12-12

Känner mig mycket piggare idag. Gick och la mig vid nio igår och sov till nio i morse. Har haft huvudvärk men kunnat motat bort den med Treo. Jag hade inte lektioner förrän vid elva idag, alla prov rättade och betygen satta så jag kunde ta det lugnt hela förmiddagen.

Blev rejält upprörd på jobbet idag. Vill nu bara tala om att vi lärare inte är några utomjordingar som har kommit hit till jorden för att göra livet surt för barn. Det verkar dock finnas de som tror det. Ungdomar som vuxna. Suck...

Jag har haft en bra eftermiddag/kväll med barnen. De har pysslat lite och jag har kunnat plocka lite.

Den här fina stjärnan gjorde Tilde alldeles själv. Det roliga är att jag stod och beundrade en sån här i ett klassrum idag och sen gjorde Tilde en likadan hemma! Hon har ju inte direkt fått dessa konstnärliga talanger från mig men jag är glad och imponerad att hon kan.Ilian är inte mycket sämre. Han kom hem med den här fina lyktan idag.När barnen lagt sig klippte jag Kg och sen tog vi och slappade lite vid tv´n.

14/12-10 :(

Tror visst jag håller på att bli sjuk. JAg hostar hela tiden och har ont i bröstet. KÄnns som om jag ska kräkas vid varje hostattack. Har även fått en rejäl huvudvärk nu på eftermiddagen. Nu har jag tagit en treo för att fixa några timmar till på jobbet. Får åka hem sen och kurera mig och ta en tidig kväll så kanske jag känner mig piggare imorgon.

13/12-10 Lucia

Skapligt bra dag på jobbet om man bortser från att det var en pärs att få eleverna att sköta sig på Luciaföreställningarna. Dessa jävla mobiltelefoner säger jag bara.

JAg åkte från jobbet lite tidigare för att hinna till förskolan i Öregrund för att titta på Luciatåget där. Urgulligt som vanligt. Ilian sa igår att han ångrat sig och att han inte ville vara tomte som han bestämt för länge sen. Jag trodde nu att han ville vara Lucia istället vilket han självklart hade fått men jag hade fel, han hade ångrat sig och ville vara superhjälte istället. Men ser ni där gick min gräns. Inga superhjältar i luciatåget. Men då är jag tomte i alla fall då sa han. Och självklart var den gulligaste tomten ever.NIke var förstås supergullig hon också även om hon kanske mer såg ut som ett litet troll än en ltien Lucia.Efter fint lussetåg var det fika för barn, syskon och släkt. Mormor och morfar var också med.

 
Efter fikat följde mormor och morfar med hem på lite glögg och vi fick ett litet luciatåg till. Tilde har ju i år inte fått vara med i ett och hon ville nog gärna få lite uppmärksamhet också. Tyvärr kröntes det luciatåget av att hon tappade kronan i golvet så att alla lampor utan en gick i tusen bitar.

 

M och p stannade också kvar på lite räkor och vin. Pappa har hittat sin favoritplats framför öppna spisen och han har försökt paxa den till julafton.....

12/12-10 Lucianatten

Visst sa man att det under den här natten som en massa oknytt var i farten och man skulle passa sig jävligt noga? Då är det väl bäst att gå och lägga sig då och hoppas att man inte drar till sig varken skumma tomtar eller skumtomtar. Tomtar på loftet visste vi ju redan att det fanns här.

 

12/12-10

Hade en bra dag igår. Förstås. Barnen kunde gå upp själva och jag fick ligga och dra mig lite. Efter en god och lång slapparfrukost blev det en dusch och sen åkte barnen och jag och hälsade på moster H och fikade lite.Sen var det dags för lite shopping i vanlig ordning när man är i Linköping men den här gången var det fokus på julklappar. Tyvärr hade jag glömt lappen hemma så det blev bara dumt allting. KOm inte ihåg alls vad jag skulle ha utan irrade mest runt i blindo. Så nu blir det en vända in till Uppsala iaf innan jul. Jag som hoppats på att slippa det.

Hemma i Tallboda igen blev det förstås mer bäbisgos. Mmmmm....

  

Tyvärr grumlades allt det mysiga av dels att jag fick magknip och inte kunde njuta av all den goda maten och dels av att Nike inte var helt kry. Hon var hängig och dessutom jättekliig. Vi fick ge henne av Ilians medicin men det tog sin lilla tid innan hon kunde slappna av och komma till ro. Stackars liten. Hon sov sen dåligt hela natten. Men idag har honv arit lite piggare. Nu måste vi gå och ta tester på henne också snarast.Idag har det varit hemfärd. Vi åkte mitt på dagen och bilresan gick bra. Fick dock under resan två allvarliga tillsägelser.
1) Vi skulle äta på MacD men det fanns inga parkeringar så jag valde i största hast att köra Drive in. Hade inte tid att fundera på vad vi skulle ha utan bara hsaplade ur mig vad jag kunde komma på. Fram till lucka 1 och betala sen fram till lucka 2 för hämta maten. Då kommer jag på att jag även måste ha salt och ketchup och bad snällt om det. Men bara så att jag vet det nu så skulle man göra det när man BESTÄLLER. Kan du vara vänlig att komma ihåg det till nästa gång? Visst, men det kanske inte blir någon nästa gång. Sånt här blir jag sur på. Det var ju inte så att jag medvetet ville vara pain in the a.
2) Jag stannar på Shell för att tanka. Det var skitmycket folk och kö till tankning. Ludde och barnen går iväg och letar toalett och jag tankar. När jag är klar kör jag fram bilen till en parkering några meter från pumparna för att personen bakom mig skulle kunna börja tanka. När jag sen går in och betalar så säger killen i kassan att det var jäkligt dumt att flytta på bilen och det får jag absolut inte göra nästa gång. Nämen förlåt att man försöker vara en schysst medmänniska och inte låta andra bilister vänta. Kanske en skylt med texten "Våga inte flytta på bilen innan du har betalat för här på Shell tror vi att alla bilförare annars tänka smita från betalning".

När vi kom hem åkte vi runt mamma och pappa som nu är hemma efter några månader i Spanien.

(Ber om ursäkt för versalerna men jag kom åt någon tangent och nu lyckas jag inte få tillbaka det, om någon vet hur man gör så hojta gärna till)


10/12-10 Linköping

Huvva, vad skönt att den arbetsveckan var över. Jag tycker det är så jobbigt att betygssamtal med eleverna. Många blir så besvikna även om de flesta faktiskt har stenkoll på vilket betyg de ska få. Men det finns alltid en liten klick elever som förstås blir besvikna. Två elever denna vecka har börjat gråta och det är verkligen läraryrkets baksida att se hur ledsna elever kan bli över ett betyg. "Varför tycker du inte om mig?" har jag fått höra och ibland kan det vara så svårt att få ungdomarna att förstå att betygssättning inte handlar om om man tycker om någon eller inte utan att det bara handlar om om man når målen eller inte.

Efter jobbet mötte Kg upp i Östhammar och lämnade av barnen och sen åkte vi mot Linköping. Barnens kusin Ludde följde också med. Det tog sin lilla tid för vi blev fast i fredagsrusningen i Stockholm. Men vid halv åtta var vi framme och kunde beskåda det lilla lilla underverket som troligtvis kommer att få heta Meija. Helt underbart söt är hon. Som en liten docka. PÅminner lite om Nike när hon var bäbis. I handen fick jag ett glas Gulan änkan. Jammi. Vi firade förstås lilltösen. Kan vi fira imorgon också månntro? ;)

Här provar hon nymössan hon fick av oss. Lite stor kanske.....


9/12-10 Ischoklad

Oj, vad trött jag har varit i eftermiddag. SÅ skönt det ska bli med helg även om det nog inte bli så där överdrivet mycket sömn i helgen. Jag och barnen ska ju till Linköping och hälsa på bäbisen. (HOn har fortfarande inget bestämt namn).

Tilde och Kg drog iväg till skidspåret för att träna lite och jag och småttingarna gjorde ischoklad. Ilian kan ju inte äta choklad i vanliga fall men jag har hittat ett recept på ischoklad utan blockchoklad i och det är jättegott och han älskar den!

Tilde kom hem och berättade stolt att hon och pappa åkt BÅDE 2,5 km och 1,5 km. Alltså hela 4 km. HOn är bra duktig!Här kommer receptet!

350g kokosfett
2 ägg
3 dl florsocker
1 dl kakao
1 msk vanlijsocker
Polkagrisarkross efter behag

Smält fettet och låt det svalna något.
Vispa ägg och florsocker mycket pösigt.
Rör ner kakaon och vanlijsocker.
Hacka polkagrisarna och rör ner dem i smeten.
Vispa ner fettet.

Klicka ut smeten i ischokladformar och ställ in i frysen.

7/12-10 Julbord med personalen

Lite att tänka på på jobbet igen. Men jag ska inte låta det ta all min energi denna gång. 

Har ikväll varit på julbord med personlen på kanske det mest otippade stället i Östhammar; Bowlinghallen. Men jag måste säga att det var bland de bästa julbord jag någonsin ätit. Så kanongott! Rekommenderas varmt. Men fy så mätt jag är ikväll. Jag har ju inte vett att sluta äta när jag är mätt. Nej, jag tokvräker i mig tills jag nästan spyr. Usch, nu behöver jag inte mat förrän på fredag....

 

6/12-10

Det fortsätter att gå bra på jobbet. Är inne i ett flyt nu och det känns förstås bra. Imorgon skriver min sista klass prov och sen är det bara rättning kvar inför betygssättning.

När jag kom hem hade SIM-kortet till min iPhone kommit och jag satte igång direkt med att försöka få till den för användning. Ni kan ju gissa hur bra det gick. Det finns inget, och jag menar verkligen inget som kan få mig så förbannad och frustrerad som när tekniska prylar inte fungerar på en gång. Vilket de sällan gör nuförtiden. Det är ju inte riktigt att trycka på en knapp så är grejen igång. Nej huvva. Usch, jag kommer ihåg när jag fick min iPod förra året. Jag var verkligen beredd att kasta den i soptunnan. Likadant kan jag säga att det blev med telefonen. Jag var fullständigt paralyserad av ilska. Att jag blir så arg beror nog på att jag vill så gärna klara av allt själv och inte behöva ta hjälp av någon annan (en man oftast). Jag tycker inte att man ska behöva vara kärnfysiker eller ha gått KTH´s tekniska utbildning för att få igång en telefon, en tv eller mp3. Första misslyckadet igår kom när jag skulle registrera mig för iTunes, sen när jag skulle registerar kontokort, sen när jag ville fixa till kontakter osv osv. Till slut kontaktade jag syrran i ren desperation och hon kom över och hjälpte mig. GAHHHH. Fy faan vad jag hatar sån´t här. Hon hjälpte mig med facebook, kontakterna, och lite användarhjälp. Hon har haft en själv i några år. Men e-posten fick vi inte till så jag måste be Telia om nya lösenord idag. När hon gått så kom jag på att jag inte hade en aning om hur jag fixade spotify som ingick i mitt abonneman och fick ringa Telia support. De hade visst glömt att registrera mig men nu fungerar det också. Var rätt nöjd när jag lyckades få till det alldeles själv! Så nu fungerar min lilla leksak. Men det tar nog sin lilla tid innan man har koll på den helt. Men jag måste säga att jag tyvärr försummade mina barn denna kväll. JAg var så inne i mitt att få igång telefonen och jag var så arg att jag helt enkelt var tvungen att lägga energin och fokus på att inte kasta telefonen i golvet. Lite för dyr för det... JAg får kompensera barnen på onsdag kväll.

Fick en kommentar om mitt inlägg om snöröjningen i Öregrund som jag skrev om igår. Det var egentligen ingen kritik mot de som snöröjer utan mot Kommunen som faktiskt är de som är ansvariga för att det går att ta ta sig fram på gatorna. Så hrä är det i Öregrund år efter år. Under all kritik.
 


Den här fina bocken köpte jag i Östhammar häromdagen! Jag blev så förtjust i den. Så enkel och stilren men ändå julig på något sätt. Jag har ju lite svårt för allt rött julpynt.


Vill bara återigen skryta lite med hur duktig Tilde är på att läsa. Nu börjar hon så smått kunna hoppa över ljudandet och läsa direkt. Hon läser böcker själv när hon går och lägger sig och hon berättar att när hennes klasskamrater vill veta vad det är för mat så frågar de henne för hon kan läsa på matsedeln. Stolt mamma!5/12-10

Återigen en mycket bra dag om lite intensivare än igår. FÖrst frukost med familjen innan pappan åkte på jobbet. Sen blev det lite plock tills S kom och lämnade Nemi och hämtade Tilde. Stortjejerna skulle på badkalas i Östhammar.

De mindre barnen lekte bra och jag tog tag i den enorma strykhögen och lyckades hitta ett och annat plagg som jag glömt bort att jag hade. Stryker man för sällan då?

På eftermiddagen när Tilde kommit hem och vi adventsfikat lite gick vi ner på "stan" och skyltsöndag för att se om vi fick syn på Tomten. Det fick vi tyvärr inte. Han hade nog hunnit dra vidare. Barnen blev förstås lite besvikna men å andra sidan hade de ju sett honom igår och säkert kommer han på julafton också.

När vi gick runt så hann jag bli irriterade på hur snöröjningen sköts i Öregrund. Under all kritik. Det plogas alldeles för sällan men det allra värsta är alla snöhögar som ligger i vart och vartannat gatuhörn. MAn kan inte möta en annan bil, barnen lockas att leka i dem (hur trafikfarligt som helst), man ser inte om det kommer en annan bil och dessutom måste ju de som bor på nedre plan ha svårt att se ut.På kvällen var vi bjudna till Edins på middag. Trevligt och mycket god mat. Som vanligt alltså!


Isis och Kg busar

Efter middagen åkte Kg hem med barnen och S och jag gick iväg till m och p för att bubbla. En dunk vitt vin fick vi med oss. När vi kom dit fick vi börja med att skotta oss fram till poolen.När vi kommit fram till poolen och lyft av locket så visade det sig att det blivit något fel när syrran höjt temperaturen så det var iskallt. Kanske ca 15 grader. Brrr... Så vi gjorde en snögubbe och sen gick vi in och satte oss i soffan och drack lite vin istället. Så typiskt. Sofie och jag har pratat om att gå och bubbla hela hösten och sen när vi väl tar oss iväg så blir det så här. Men vi fick en urtrevlig kväll ändå. En del vin blev det (typ hela dunken) men oj vad kul vi hade. Man behöver verkligen ha sådan kvällar med en god vän och lite vin.

En del skumma kort hade jag på kameran....

       


Nyaste lilla släktingen

Här är hon lilla tjejen. Barnens syssling. Hon har inte fått något namn än. Det skulle ju bli en kille trodde alla!Idag ska jag sortera om i ge-bort-barnkläder-lådorna. Nu finns det en liten tjej i Linöping och vi vet ju också att det är en liten kille som växer i barnens fasters mage. Så nu blir det lättare att dela upp allt. Inte för att det finns några mängder kvar. Det mesta är ju så slitet efter tre barn och en hel del ahr jag sålt iväg också. Men visst blir det några kassar ändå! 


4/12-10 En decemberbebis!

Vilken dag jag haft! Så fantasiskt härlig och toppades nu ikväll med ett glatt bebisbesked! Min kusin Desse har äntligen fått en liten bebis, sju dagar över tiden. En liten flicka på 3200 gr blev det. Allt hade gått jättebra! Nästa helg blir det en tripp till Linköping för att hälsa på miraklet och de nyblivna föräldrarna.

Imorse vaknade jag av att NIke och Ilian kom in till mig för att morgongosa. Kg hade åkt på jobbet redan. När jag kom upp så vräkte snön ner ute och det var stämningsfullt och vintrigt. Kaffebryggaren stod på så det var bara att ta sig en kopp och sätta sig i soffan med barnen och titta på morgonbolibompa ett tag. Just som vi skulle sätta oss och äta frukost så stormar pappan in genom dörren och hade jobbat klart. Vilken glad överraskning!Kolla vad underbart mycket snö vi har!

Efter frukost satte jag igång med lussekattsbak. Ilian följde med Kg ut och skottade snö. När de kom in så fixade Kg med Tildes dörr och satte upp de sista gipsplattorna, barnen hjälpte mig med lussebullarna. Det blev  nästan 100 st.Efter lunch och eftermiddagsfika gick vi till pulkbacken. Det var mörkt ute med backen är upplyst så det var bara mysigt. Ungarna var i extas. Som de skrattade. Och vi också. Så underbart att höra en sån total lycka.

Tomten kom på besök också ikväll. Besök och besök. Han gick lite vackert över gården och barnen fick vinka. Kg missade hela grejen för han var iväg och slängde aska någonstans. Tilde har varit lite halvskeptisk till det här med Tomten i år men nu tror hon igen.

Sen blev det käk och sen kom det glada beskedet från Linköping! Nu ikväll har vi druckit ett glas champagne för att fira den lilla flickan och sen bara slappat. 

Vilken underbar dag! 


 

3/12-10 Äntligen fredag

Vilken morgon det blev. Kg var tvungen att åka tidigt på jobbet så jag var själv med att alla barnen. Det gick bra ända fram till det att vi skulle åka iväg. Då var både Ilian och NIle tvärtom-ungar. Ilian satte på sig sin tröja bakorfram och när jag sa åt honom att vända på den så la han sig på golvet och vred sig som en mask. Nike vägrade sen att sätta på sig overallen och Ilian satte på sina termobyxor bakomfram (med vilje) och sen satte Nike på sig Ilians skor och bråkade när jag ville ta av henne dem, när jag gjort det så fick jag Ilian att vända på sina byxor och då trassalade han in sina ben i hängslena (med vilje). När jag fått på Nike kläderna så skickade jag ut henne och Tilde i bilen så att jag kunde hjälpa Ilian med sina skor. Då hittar vi inte hans skor. Han hade gömt dem när jag hjälp Nike på med hennes kläder. Christ. Han vägrade säga var de var så det fick bli de kallare skorna idag. När han väl sa var de var, precis när vi skulle gå, då var det lite försent tyckte jag. Sa jag att jag tog på mig mina ytterkläder innan jag började hjälpa barnen och att jag vid det laget var alldeles dyblöt av svett. Sena hade vi också hunnit bli. När vi kom till dagis och skola ville inte Nike gå själv och jag hade inte alls lust att bära vilket förstås resulterade i att NIke började gråta. Jaja, till slut hade jag iaf lämnat av alla barn och kunde bege mig till jobbet i härliga vintersnövädret.

Det blev även idag en skapligt bra dag på jobbet. Två veckor kvar nu bara.

När jag åkte hem bestämde jag mig för att det skulle bli en bra fredagseftermiddag följt av mys med barnen på kvällen. Kg skulle tyvärr inte vara hemma. Julbord med brandkåren. Var och hämtade ut min iphone som jag köpt. Jag har sneglat på en länge och nu när mitt abonnemang gick ut så passade det utmärkt att göra slag i saken. Tyvärr kan jag inte börja använda den än för jag väntar på ett nytt SIM-kort.

Otroligt vinterväder vi har! JAg älskar det verkligen. Är det vinter så kan det lika gärna vara det ordentligt.

Barnen fick börja fredagseftermiddagen med att städa sina rum innen de fick fredagsmys. Det gick hem faktiskt. De var så duktiga. Vi firade sen in helgen med en pizza. Senare blev det en brasa, glögg och julkalendern.En mysig och bra kväll men stackars Tilde verkar vara på gång att bli sjuk. Hon har varit hängig ikväll och hon hostar jätteilla. Men hon brukar ju kunna vara så och sen nästa dag helt frisk. Vi får se helt enkelt.

2/12-10 Torsdagsdate och bäbismys

Jag studsade ur sängen i morse när jag fick ett sms klockan kvart över sex. Jag var helt övertygad om att det var bäbisbesked från Desse. Det var det inte utan ett grattispånamnsdagensms. Desse har nu gått över 5 dagar och jag väntar med spänning på det där sms:et som lär komma när som helst. Så spännande!!

Bra dag på jobbet trots det faktum att det är torsdag. Har varit lite piggare idag och jag känner nog att jag har läget (jobbläget) under kontroll nu. Dagarna fram till betygssättning är noga planerade och nu hoppas jag bara att jag hinner rätta alla prov och andra uppgifter som ska bedömas. Allt för att kunna sätta så bra betyg som möjligt.

Eftersom det är torsdag idag så innebar det också att tjejerna Edins och vi hade dejt. Barnen fick makaroner och korv till middag och sen msyte S och jag på vitlöksgratinerade musslor, räkor, ostar, tapenade och oliver. Allt i bästa lchf-anda. Gott gott gott. Men frågan är om jag kommer kunna närma mig någon på mindre än två meters avstånd utan att ta död på vederbörande med min andedräkt. Kanske ska jag skicka ett sms till maken och säga att han lägger sig på soffan på en gång om han ska kunna somna. FAst han lär ju märka vitlöksdoften så fort han kliver innanför dörren.

Efter att vi ätit gott drog S iväg på kör och jag hade hand om barnen en stund. Isis var lite kinkig men efter ett tag somnade hon i min famn. Åhhhh. Det är så sjukt mysigt med en sovande bäbis i famnen. Det slår nog allt.

När S kom tillbaka hade hon en mistel till mig med sig. Gulledej! Frågan är vart man ska hänga den så att man får så många pussar som möjligt?!

SNART BLIR DET FREDAGSMYYYYYSS!

Recept saffransskorpor

Saffransskorpor

100 gr smör (går alldeles utmärkt med mjölkfritt smör)
1 pkt saffran
50 gr sötmandel
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver

Skålla och hacka mandeln.
Smält smöret, blanda i saffran och låt svalna.
 Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffranssmöret och mandeln.
Blanda torrvarorna och tillsätt lite i taget i saffranssmeten.
Gör en deg och rulla tre längder. Lägg på långpanna.
Grädda i 200 grader i 10 minuter.
Ta ut plåten och skär smala sneda bitar.
Rosta sen med snittytan upp i 10 min, vänd skorporna efter halva tiden.

Lycka till!

1/12-10

Ikväll är jag så galet trött. Ska skriva några rader och sen gå och lägga mig.

Imorse tog jag och småttingarna det lite lugnt. Eftersom jag varit kvar så sent igår på jobbet så kände jag att jag med gott samvete kunde ta lite sovmorgon. Jag har inte några lektioner förrän vid elva på onsdagar. Det riktigt riktigt kallt ute men oj så vackert! Som tur är hade jag kameran i väskan och tog några fina vinterkort i -20 grader.Arbetsdagen blev sen riktigt bra och efter jobbet drog jag ut på kalenderletarstråk. Tjejerna har fått chokladkalendrar av faster men det kan ju inte Ilian äta så jag var tvungen att försöka hitta någon med något annat godis i. Den jakten blev inte så lyckad så jag bestämde mig för att köpa en helt vanlig kalender och sen slå in små paket med med något gottis i. Förr om åren så har ju också barnen (Ilian och Tilde) haft en så där där man får ett litet paket varje dag. Men i år har jag lagt ner det. Det skulle i år ha inneburit 72 paket. Gaahhh. JAg orkade helt enkelt inte det. Stackars barn. TIlde, som är den som kommer ihåg, blev förstås jättebesviken. Men vi sa att kanske kommer Tomten förbi en sväng innan ändå. Men kanske inte varje dag. När vi kom hem från jobb och skola hade han förstås varit här med en liten present till barnen. En hörjulkalender med en ny klassisk saga med luck varje dag.Efter middagen satte jag igång med att baka saffranskorpor. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte då. Jag var trött, barnen var trötta och det mer kaos än mys. Men det blev iaf en burk med Illeskorpor och en med vanliga. De är ju helt gudomligt goda. Jag lägger ut receptet här någon annan dag. NI måste bara prova på. De är enkla att göra och också superbra att ge bort i en liten glasburk med ett fint och juligt snöre om.
30/11-10

LÅååång dag på jobbet. Ämnesutvecklingsträff på eftermiddagen följt av två utvecklingssamtal. Blev klar strax efter sju. Nu har jag bara ett kvar. Kom hem lagom till läggning av barn och lite kvällsplockning. Sen blev det en brasa och lite soffmys.

Kg hade varit iväg med barnen på skidträning. Det hade gått bra. Ilian börjar bli riktigt duktig. Men de frös när de kom hem. -15 grader. Brrr.

RSS 2.0