25/10-07 BM

Var till BM igen igår. Allt ser fortfarande bra ut. Bäbisen hade inte växt ngt direkt sen förra gången men det kunde bero på att den sjunkit ner i bäckenet och att det berodde på att måttet inte visade korrekt. Eller också får vi en liten bäbis denna gång också. Inte för att Ilian var speciellt liten men Tildis var ju en liten spinkis när hon kom. Vi får väl se hur det blir. Jag är iaf glad över att inte vara så stor denna gång. Med Tilde gick jag upp nästan 20 kg och med Ilian runt 12 kg (hann inte väga mig på förlossningen). Denna gång har jag bara gått upp 7 kg (än så länge kanske jag ska säga, det är faktiskt några veckor kvar). Men själv tycker jag att magen är gigantisk.  

Hur mår jag då? Jo, vars. Det är ju faktiskt bara att gilla läget. Vad annat kan jag göra? Jag försöker att inte bära så mycket för att på det sättet avlasta bäckenet. Men jag har en hel del sammandragningar som nog mer börjar kännas som förvärkar. Jag har visserligen haft sammandragningar rätt länge men nu är de starkare och känns mer åt ryggen och känns mer som mensvärk ungefär. Men det värsta är ändå huvudvärken och trycket över bröstet jag får på kvällarna. Får gå och lägga mig på alvedon i stort sett varje kväll. Jag frågade BM om detta men eftersom mitt blodtryck är så lågt så var det ingen fara sa hon. Kan det inte bero på ngt annat än trycket? Ngt är det ju som inte är bra, men ingen respons från BM. Jag blir faktiskt lite smått förbannad måste jag erkänna. Tror hon att jag äter alvedon för skojs skull? Hon tyckte i och för sig att jag skulle trappa ner på jobbet. Hon tyckte det var beundransvärt att jag fortfarande orkade jobba så mycket (ca 85 %) och sen ha två småbarn hemma och sen allt det andra. Jag kan bara säga att jag inte alls på ngt sätt är något att "beundra". Vad ska jag göra då? Dessutom trivs jag på jobbet. 

Allt jag hoppas på nu är att jag får gå över nästa vecka också eftersom vi på tisdagen åker upp till Hede och därifrån är det vääääldigt långt till BB. Men ingen av de två andra har ju kommit för tidigt så denna lär nog också stanna kvar sina fyra/fem resterande veckor.

Andra krämpor: Halsbränna, svullna händer, fötter och ben, ingen aptit (jo,ni läste rätt!), luktkänslig, intima besvär som jag inte vill skrämma er med (speciellt inte Frida!), trötthet, spänningar i axlarna. Ja, det var nog allt. Det kanske är alla krämpor man kan ha? Jag som mått så bra under tidigare graviditeter, nu verkar jag få allt istället.  

Ilian lyckades klättra upp på badrumsskåpet i förrgår. Självklart välte det och han hamnade under. Inte en skråma fick han. Tack och lov! Men visst blev han rädd. Tyvärr verkade det inte avskräcka honom från att klättra. Det kunde man ju ha hoppats på.  

15/10-07

Kg har varit ledig i helgen. Jour visserligen men HEMMA! Idag måndag känner jag mig så mycket piggare och har inte alls så ont i kroppen som jag brukar ha. Allt tack vare lite avlastning i helgen. Det är alltså så som många andra har det. De med partners med "normala" jobbtider.

I lördags fick jag sovmorgon. Barnen vaknade inte så vansinnigt tidigt så KG fick sova en liten stund också. När vi vaknat till och ätit en mysfrukost tillsammans så åkte vi ner till mamma och pappa och lånade bubbelpoolen tillsammans med Edins. Minya och Tilde tyckte att det var jättekul men efter ett tag fick de nog och ville hellre gå och leka med alla roliga saker i lekrummet. Vi passade också på att fika lite. Edins hade med sig bullar och chokladkladdisar. Jag hade hittat en bortglömd kakburk i frysen. Stackars Ilian fick inte äta någon bulle och han var jätteledsen.Kvällen flöt på utan missöden men jag fick en ordentlig huvudvärk när barnen lagt sig så jag var tvungen att gå och lägga mig redan vid niotiden.

På söndagen fick KG sovmorgon och även denna morgon sov barnen skapligt länge. Med det menar jag till halv åtta ungefär. Strax efter nio fick kunde inte Tilde hålla sig längre utan sprang och väckte pappa.  Vi tog det lugnt hela dagen. KG och Tilde var ute ett par timmar och jag grejade lite inne medan Ille sov. På eftermidddagen bakade vi mjölkfria bullar. Strax över hundra stycken fick vi till och de var faktiskt inte så tokiga. Äntligen bulle åt Ille.

Framåt kvällen fick jag ett ryck och klippte Ilian. Visserligen var han ju skitsöt med sina lockar men jag tycker ändå att han ska vara korthårig. Det var inte direkt en barnlek att klippa honom kan jag lova. KG fick hålla armar, ben och huvud och jag fick vara blixtsnabb med trimmern. Vilken syn!
 

Före

Så här blev det! Jag blev lite chockad kan jag väl erkänna när hans gudomliga lockar inte längre fanns där men å andra sidan ser han ut som en riktig kille nu. Han blev liksom så mycket äldre på en gång.


Efter

Jag kan med glädja också tala om att Ilians eksem blivit betydligt bättre den senaste veckan. Nu är han lika mjuk och len som andra småbarn istället för den torra "pansarhuden" han haft tidigare. Vi hoppas nu innerligt på att det är den mjölkfria kosten som gjort honom så bra. "Tyvärr" så har han ju haft bra perioder tidigare och sen har eksemen kommit tillbaka efter en tid och då har de alltid varit värre än tidigare. Det är bökigt och kräver en del tankeverksamhet att laga mjölkfri mat men det gör jag med glädje om det kan hjälpa Ilian att må bättre så därför hoppas vi nu att eksemen inte kommer tillbaka.

9/10-07 BM

Då jag gått in i v. 34 och har idag varit hos barnmorskan igen. Mitt blodtryck var stabilt lågt (vilket det alltid är) och sockervärdet var också bra. Däremot hade jag fortfarande lite för lågt järnvärde och ska nu äta två av de  där helvetestabletterna om dagen. Dessutom hade jag gått upp lite för lite i vikt (!). Det tyckte jag var konstigt för jag känner mig jättetjock. Men det gjorde ingenting för bäbisen följde sin kurva jättefint.  Vi lyssnade på hjärtslagen och de låg runt 135. Låga hjärtslag =  pojke? Han hade så gått som fixerat sig i läge också.

Vi pratade också om min oro inför förlossningen. Att jag är rädd för att vi inte ska hinna in. Jag stod på mig lite mer denna gång (tack för peppningen Henny!) och blev lovad at få komma till förlossningen i v 38 på bedömningssamtal om en ev igångsättning. Så tyvärr mamma, ni kanske inte hinner hem tills det är dags. Det är visserligen inte säkert att de på förlossningen tycker att vi ska sätta igång det. Vi får se.


8/10-07 Pratat med doktorn

Nu har jag pratat med doktorn och fått svar på alla mina frågor. Man bedömer en allergi utifrån en sexgradig skala där 1 är lindrig och 6 mkt svår. Ilian hade en 2:a på samtliga allergier. Men, sa doktorn, man kan inte bara gå på provsvaren utan ännu viktigare är vad ögat kan se och enligt henne så hade hon aldrig sett ett så litet barn med så torr hud och svåra atopiska eksem. Hon sa också att Ilian antagligen led väldigt mycket av dessa besvär och då har vi ju fått svar på varför han är så gnällig och bökig emellanåt. Hon sa att nu måste vi alla hjälpas åt att hjälpa Ilian att må bättre.

Han var alltså allergisk mot pälsdjur, mjölk, björkpollen och jordnötter. Pälsdjursallergin och jordnötsallergin kommer han att få leva med resten av livet. De andra finns det chans att de växer bort. Men vi skulle inte hoppas alltför mycket på det sa hon.

Vi kommer inte i nuläget att behöva lämna bort djuren. Men vi ska vara noga med att de inte får vara i hans rum, han får inte gosa med dem, och vi ska se till att det dammsugas ofta och att katterna inte ligger och sover på kläderna han ska ha på sig osv...

Vad gällde mjölken så ska vi plocka bort all mjölk från hans kost. Vi kommer att få en remiss till en dietist som ska hjälpa oss att hitta bra alternativ så att Ilian får i sig de ämnen och mineraler han kommer att tappa på mjökfri kost.

Hon sa också att det är bra att vi vet om att han inte kommer att bli jättesjuk om han får i sig mjölk men att eksemen kommer att förvärras bara av den minsta brödsmula som innehåller mjölk.

Så var det med det. Inget att gräva ner sig för men visst känns det lite jobbigt. Men det enda viktiga nu är att lillkillen blir bra.

6/10-07 Sound of Music

Barnen vaknade tidigt så det var bara att kliva upp och se glad ut. Kg åkte ner tidigt på jobbet för att förbereda dagen och baka eftersom han skulle vara ledig sen så jag fick ingen sovmorgon. Ilian blev dock trött igen framåt nio så jag gick och la mig en timme medan han sov.

Senare på förmiddagen gick de andra ner på marknaden men jag stannade hemma och passade på att vila lite och ta det lugnt. Tilde åkte karusell och fick en massa marknadsgodis.

Vid fyra drog vi iväg till Stockholm för att gå och se Sound of music. Jag hade fått biljetter i födelsedagspresent. Thessan hade barnen. Jag hade väl inte sådär jättestora förväntningar på musikalen eftersom huvudrollsinnehavarna inte direkt är mina favoriter. Tommy Nilsson och Pernilla Wahlgren. Men jag måste säga att Tommy Nilsson var mycket bra som Kapten Von Trapp men jag står kvar vid mitt tyckande om Wahlgren. Hon är bara för mycket och det skär i mina öron när hon sjunger. Men på det hela taget var musikalen godkänd men det är väldigt svårt att göra en musikal som ska leva upp till den underbara filmen.

Vi var hemma igen vid halv två på natten. Tack till Thessan och Thomas som suttit barnvakt! 

5/10-07 Thun's

Ringde sjukhuset direkt på morgonen för att få prata med Ilians doktor men hon var inte där men hon skulle ringa mig på måndag förmiddag. Fick dock svar från sköterskan att hans allergi än så länge var av det mildare slaget men att det fanns stor risk att den blev värre med åren om man inte skötte det ordentligt. Men vad det innebar ville hon inte spekulera i utan hänvisade till läkaren.

KG jobbade halvdag idag och när jag kom hem från jobbet var KG och Anders i full fart med att sätta upp strömbrytare i förrådet och Irene och Sara hade städat och tvättat fönster. Tack för det!

Vi tjejer drog iväg till Thuns för Sara var shoppingsugen. Det var dock Irene som stod för storshoppingen även om det var Saras och mitt fel för att vi lassade på en massa kläder som vi tyckte att hon skulle ha. Anders fick sig också en förnyad garderob.

Väl hemma igen käkade vi skaldjur. Anders och Fredrik åt pizza hur man nu kan föredra det framför krabba, kräftor och räkor? 

4/10-07 Svar på Ilians prover

Jag kan lova att Tilde blev glad när hon vaknade och upptäckte vem som låg i hennes säng. Tilde  hade sovit hos oss hela natten. Ilian och Tilde var hemma från dagis idag och var med farmor och farfar och Sara och Fredrik istället. KG, som egentligen brukar vara ledig på torsdagar, jobbade.

Jag kom hem vid tolvtiden och tog Ilian till BVC på ettårskontroll. Allt såg jättebra ut förutom att han går på tå hela tiden. Doktorn tyckte att vi skulle avvakta lite eftersom han visade att han kunde använda hela foten och han hade fin rörlighet i fotleden så det skulle säkert rätta till sig. han följde sin tillväxtkurva bra och vägde nu 10,5 kg. Han fick en spruta också men sa inte ett pip. Det svåra var att försöka hålla honom still i knät de få sekundrarna det tar att få sprutan.

När jag kom hem tog jag in posten och hade då äntligen fått svar på Ilians prover som han var och tog för några veckor sedan. Det var ett brev från barnläkaren där det helt enkelt konstaterades att han var allergisk mot katt, hund, björkpollen, mjölk och jordnötter. Det var som om en bomb hade slagit ner. Jag tycker att det är väldigt okänsligt att bara skriva det i ett brev eftersom doktorn visste att vi hade både katt och hund. Sen stod det inte direkt ngt mer. Inte hur mycket allergisk han var t.ex. Man har ju hört skräckhistorier om barn och vuxna som dött när de råkat få i sig spår av jordnötter. Är Ilian så känslig? Mjölkallergi, är det all mjölk? Laktos? Jag fick ju hur många frågor som helst och hos doktorn hade man inte telefontid. Jag lugnade ner mig efter ett tag och bestämde att inte göra något drastiskt förrän jag pratat med läkaren och fått klara svar.

Hemma hade det varit rena julafton. Tilde har fått ett litet skrivbord med lampa till sitt rum och Ilian har fått en tripptrappstol (som han tyvätt inte kan sitta i än eftersom han envisas med att resa sig upp hela tiden). Barnen hade även fått varsin djurpall. 

3/19-07 Föräldramöte dagis

Ikväll var jag iväg på föräldramöte på dagis. Det var ett mycket bra och informativt möte. Personalen hade gjort ett bildspel och en presentation av vad som hände under dagarna. Hur det gick till när de var i skogen, när de skulle sova, äta, ha sångstund osv. Det var många fina bilder på Ilian men det är väl för att han är minst och rätt tacksam att ta kort på. 

Senare på natten kom Irene, Anders, Sara och Fredrik ner men ddå hade vi redan gått och lagt oss. Vi hade inte berättat för Tilde att de skulle komma utna bara sagt att hon skulle få en överraskning när hon vaknade.

1/10-07 Ny bil

Idag var vi och hämtade våran nya bil. En Volvo V70 diesel. Verkligen jättefin! Äntligen har vi en egen bil efter att ha lånat bil av mamma och pappa sen i februari eller om det var mars. Det har visserligen fungerat bra men det är klart att det känns bättre att ha en egen och slippa låna hela tiden.

På kvällen var Sofie och jag iväg och bubblade igen. Vi sa ju det sist  att vi skulle bli bättre på att komma iväg men det var länge sen nu. Det var lika underbart denna gång. Vi vet inte riktigt vad som känns bäst; att sitta och njuta av det varma vattnet kontra kylan i luften eller att bara få vara själva och prata utan att behöva ha koll på fyra ungar samtidigt. Det är väl kombinationen som gör det så lyckat kanske. Ikväll var det dessutom extra skönt för mig för jag har haft så vidrigt ont i bäckenet idag och att slappna av i det varma vattnet gjorde det faktiskt mycket bättre.


26/9-07 Hockeymisären

Glömde ju skriva om  hockeyeländet vi va på. Brynäs-LHC. Det hade ju kunnat bli riktigt bra. Särskilt som den sista matchen förra säsongen slutade så bra med självklar vinst åt LHC. Vi var rätt taggade maken och jag med varsin matchtröja och båda vid gott mod att våra respektiva lag lätt skulle vinna kvällens match. Men herregud vilket elände det blev. Jag vílle under sista perioden slinka ur min tröja och helst slippa titta vidare. Men det var bara att gilla läget. Brynäs vann med 9-1 om det är någon i detta land som missat det. En tröst är ju i alla fall att Brynäs förlorat sina matcher efter det men det är kanske en klen tröst. Jag ska tvinga med KG till Cloetta center den 16 februari så att han få känna hur det känns att vara ensam supporter bland flera tusen andra.

RSS 2.0