Ilian

Surfade runt lite och letade information om namnet Ilian och dess ursprung. Bland annat hittade jag ett informationsblad från svenska kyrkan.

 http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.svenskakyrkan.se%2Fdefault.aspx%3Fdi%3D538919&ei=OAVsTYyoKMrDswa7i73eDA&usg=AFQjCNEHm30zqlS9q_-ATJSY0jI43IRW3Q

Tyvärr kunde jag inte kopiera bilden på helgonstatyn föreställande Sankt Ilian. Men i sommar ska vi åka och kolla på den för den finns i Söderköping!

Fotot föreställer den medeltida S:t Ilianstaty som tillhör S:t Laurentii kyrka i Söderköping.

Sankt Ilian föddes i kunglig släkt i Grekland på 600-talet (död  
omkr. 720) Sankt Ilian flyttade efter sin uppväxt så småningom till
en stad i Gallien. Norr om Montpellier i dagens Frankrike finns än
idag en stad som bär hans franska namn- Saint Gilles. Där kom han
att bli föreståndare för ett Benedektinerkloster.

Statyn avbildar S:t Ilian som man föreställde sig att han såg ut
under den tid som han var biskop. I sin högra hand bär han en
bok. I sin vänstra hand, på vilken han också bär en ring, har han
troligen hållit en nu försvunnen biskopsstav. Vid hans fötter ligger
en hind, ett djur som enligt legenden livnärde Sankt Ilian med sin
mjölk under den tid han levde som eremit.

Legenden om S:t Ilian berättar att han bland annat botade sjuka,
uppväckte döda och gjorde ofruktbar åkermark bördig igen.

I Sverige helgades kyrkor åt Sankt Ilian i Västerås, Enköping och
Söderköping. I Lunds domkyrka invigdes ett altare åt Sankt Ilian.

Däremot har inte Sankt Ilian varit ett ’stort’ helgon i Sverige. Den
kyrka i Västerås som bar Sankt Ilians namn under medeltiden
brann ner någon gång på 1600-talet och namnet övertogs då av
en annan av stadens kyrkor. I vår tids Västerås lever namnet kvar i
bland annat ’S:t Ilians skola’ och ’S:t Ilians kapell’ på Hovdestalund.

Källa: Sven Drakenberg, Kring en S:t Iliansbild.

28/2-11 Jobb igen

Hemresan igår gick bra. Tyvärr fick vi inte plats att luncha någonstans så det fick bli en korv på statoil till slut. Det var väldigt mycket trafik förstås. Upplänningar, östgötar och skåningar skulle hem och stockholmare upp.

Det var skönt att vara hemma. Borta bra men hemma bäst heter det ju. Maken hade middagen klar så det var bara att sätta sig vid dukat bord. Det var svårt att få barnen i säng. De hade ju sovit i bilen och hade ingen lust alls att lägga sig i tid. Sen blir det ju också lite dåliga sovvanor när vi är i Hede och svårt att komma in i rutiner igen. Nike var dödstrött imorse men de andra klarade den tidiga måndagsmorgonen bra. 

JObbdagen har flytit på bra. Intensiv. Men bra. Känner att jag ligger lite efter bara. Hoppas att jag snart kommer ikapp. Det blir bara mer och mer jobb nu resten av terminen. Nästa vecka ska niornas omdömen skrivas. Sen är det åttornas tur. Vecka 10 ska jag ha intensivkurs i engelska för niorna. Sen är det nationella prov i engelska. Efter det är det dags för ett välförtjänt påsklov och sen är det dags att åka iväg till Ghana (42 arbetsdagar kvar) och när jag kommer hem är det betygsättning och sen är det i stort sett klart för det här läsåret.

När jag hämtade Ilian på förskolan hade det just inträffat en liten olycka. Ilian hade snickrat och spikat i en spik lite snett. När han skulle dra ut den så blev det lite för mycket kraft och spiken rev upp ett litet sår invid ögat. Det såg lite läbbigt ut så jag stannade till vid vårdcentralen så att de fick titta till det. Det blev att de fick tejpa ihop det och det ska nu sitta i sju dagar. FAst Ilian verkar ju lika glad för det. Tur i oturen att det inte kom i ögat. Då hade det kunnat gått riktigt illa.
Idag fick vi också en tid för Tilde till barnläkaren för uppföljning. På sjukhuset förra veckan fick sa de att jag skulle få en tid om 2-3 veckor men fick inte förrän den 1 april. Alltså fem veckor. Känns ju inget bra alls att hon ska behöva gå med sina utslag ända fram till dess. Jag har kanske inte skrivit det men utslagen fortsätter hela tiden. Värdelöst.

Ikväll har Tilde ont i fotlederna igen. Hoppas att det kanske är växtvärk eller något liknande.

26/2-11 Insamling till barnhemmet

Idag har vi haft insamling till barnhemmet vid faster Saras fina fik och butik. Vi fick in massvis med saker och nästan 3500 kr. Om ni är mer intresserade av dagens insamling kolla in http://beasghana.blogg.se

Eftermiddagen blev lugn med lite fika. Ilian var hos grannpojlen Axel och lekte. Till middagen kom S och F och F´s föräldrar hit. SEn blev det melodifestivalen. Men inte heller denna gång gick mitt favoritbidrag vidare.

Vi skrattade gott åt Nike som också ville ha en bäbis i magen lika faster.Hon lyckades ganska bra till slut gullungen.24/2-11

En rätt skön slappardag. Det är lite svårt att ta sig för att göra ngt häruppe. Alla jobbar hela dagarna och eftersom inte Kg är med så blir det ju inte heller några skoterturer. Idag hade det nog i och för sig varit för kallt för det.

Barnen var ute och lekte en sväng på förmiddagen och sen åkte vi ner till Sara och hennes fina fik och butik och åt lite lunch och fikade. Det blev nachotallrikar till lunch.Till fika ville Tilde ha dammsugare. Hon gnagde av marsipanen men ville inte ha resten "den ser ju ut som en bajskorv". JAg är benägen att hålla med....Passade på att shoppa lite småsaker. Man måste ju ställa upp för släkten ;) Köpte jättefina örhängen som gör en glad.Barnen och jag hade en eftermiddag i soffan där vi hejjade fram svenskarna i skid-VM. Ikväll har det inte hänt så mycket. En god middag som avslutades med en Kaffe Dom. Mums. (Inser när jag ser bilden att det var väääldigt mycket grädde. Kanske det var därför den var så god?)
 


Hoppas på en något lugnare natt med betydligt mer sömn än natten till idag.

Vilken natt

Ungarna somnade alldeles för sent igår. Klockan var nog nästan elva innan Tilde sov. Ilian sov hos mig och Nike och Tilde hos farmor och farfar. Jag fick inte vidare värst mycket sömn inatt. Det började med att Nike kom och ville sova hos oss. JAg flyttade då över i en extrasäng och Nike och Ilian fick sova tillsammans. Sen vaknade Ilian och var jättekliig. Han fick medicin. Sen vaknade han en annan gång och fick panik och storgrinade(han var nog sådär förvirrad man kan vara när man vaknar och inte riktigt vet var man är). Han vaknade ytterligare två gånger när han ramlade ur sängen. JAg var uppe på toa två gånger och vaknade av svärfars snarkningar en gång och var tvungen att gå upp och stänga de två dörrar som var mellan våra rum. Vaknade också vid fyra när svärfars väckarklocka ringde för tidningskörning. Nike vaknade vid tjugo över sju och väckte Ilian illa kvick. JAg sa att de fick gå ner och leka. och jag tänkte att jag nu äntligen skulle få sova lite men tio minuter senare vaknar jag av att Ilian sitter på toaletten därnere och skriker "MAMMA JAG ÄR FÄRDIG OCH JAG HAR KISSATOCHBAJSAT". Suck. Sov sen kanske en halvtimme men gav upp för ungarna sprang upp och ner för trappen så det var lika bra att bara gå upp.


23/2-11 Mot Hede

Idag har vi varit på resande fot hela dagen, jag och barnen. Kg fick vara hemma :(

Jag packade bilen klart morse och det hade inte gått i mycket mer kan jag säga. Det var rätt fullt om man säger så. Tog med mig en laddning av Ghana-sakerna när jag ändå åkte upp. Ska upp igen v 12 med nästa laddning.Det var bra väglag och barnen var jättesnälla hela vägen. Det var en mycket smidig resa. Jag stannade till i Sveg också och lastade ut Ghana-sakerna.

Nu blir vi här några dagar och vi hoppas att det inte blir alltför kallt så att vi kan vara ute lite. Imorse hade de -32 grader här....

22/2-11

Det blev som sagt ett pysslande, städande och packande hela dagen. PÅ eftermiddagen fick jag trevligt fikabesök och ännu mer grejer till Ghana. Nu är bilen full!

Barnen har skött sig riktigt bra idag. De har pysslat, målat, varit ute och lekt tillsmannans fint hela dagen.

På kvällen drog syrran med mig på box och det var såklart i vanlig ordning helvetiskt jobbigt. Sträckte en muskel i rumpan, på baksidan av armen och gjorde illa ljumsken. Min stackars kropp är så otränad nu. KOmmer ha sån fruktansvärd träningsvärk imorgon.

Tilde har varit lite hängig på eftermiddagen/kvällen. Lite utslag har hon också haft men inte alls lika mycket som tidigare.

Ingen rubrik

Lyssnade på Bo Kaspers orkester idag. Att höra deras låt "ett fullkomligt kaos" var som att få ett slag i magen. Skrev jag det här?


"Inget fungerar
resten rasar
olyckskorparna kalasar
vi tog oss an
för mycket och för fort"

Förövrigt finns det gott om olyckskorpar....kraaaa kraaaa

Matduktiga barn

Mycket kan man säga om mina barn men duktiga på att äta är de och har alltid varit det.

Idag var en sån dag då jag inte tyckte att jag hade något alls hemma utan fick helt enkelt kolla igenom frysen på jakt efter något ätbart till lunch. Hittade en burk med hemmagjord gulaschsoppa men den skulle inte räcka så jag tänkte att jag kunde fylla ut dem med lite annat smått och gott. Det fick bli lite överbliven tacofärs som jag också hittade i frysen och sen hittade jag också en påse spenat.

Allt detta blev en smarrig soppa men utseende på den skulle nog få många barn att totalvägra att ens smaka. Här åt alla upp det de blivit serverade och Tilde och Ilian tog dessutom om. NIke är ju alltid lite mer skeptisk och ville hellre ha en macka.

22/2-11 Dagens planer

Efter ännu en natt då jag blev utsparkad ur sängen av små fötter och förpassad till ett av barnrummen har jag nu druckit morgonkaffet och funderar på dagens planer.

Jag behöver röja av lite inne. Dammsuga och eventuellt torka av golven. Jag behöver också vika tvätt men klarar mig undan själva tvättningen för det har jag gjort i helgen. SEn ska jag ut och packa bilen med alla Ghana-saker som jag ska ta med mig till Sveg där containern finns. Och sen måste jag också packa inför några dagar i Hede. Barnen och jag åker imorgonbitti. Så idag lär jag inte bli sysslolös direkt. Sen har jag också lovat syrran att följa med på box ikväll vilket jag egentligen inte alls har lust med.

Tilde har utslag idag också men de är inte lika illa som tidigare så¨kortisonet gjorde nog sitt. Hoppas nu att de inte sätter fart igen. Det var ju ingen fara som läkaren sa men jag tycker ju så synd om henne när det kliar så.

21/2-11 Tillägnat

Det här inlägget tillägnas en av världens bästa personer; min vän Sofie.  Hon är inte bara en helt fantastisk mamma som jag beundrar dagligen utan en helt underbar vän också. Idag tog hon hand om mina barn hela dagen (frn halv tio i morse till fem ikväll) trots att hon hade alla sina tre hemma också. Men det var inga problem. Självklart ställde hon upp på oss. Vi hade verkligen ingen som kunde ta hand om Ilian och Nike när Tilde och jag åkte till Uppsala och sjukhuset. Kg kunde omöjligt vara hemma och alternativet hade varit och tagit med småttingarna också. Men så här i efterhand när vi satt där i över fem timmar så hade det varit en mardröm att haft dem med sig. Det är svårt nog att behöva roa ett barn så länge även om Tilde är superduktig. Vi hade först en tanke att Ilian skulle få vara hos Sofie och Nike hos någon annan men vi hade bara två möjliga barnvakter. Den ena var på kryssning och den andra blev sjuk. Men Sofie ställde alltså upp och tog båda. Bästaste du!


21/2-11 Barnsjukhuset

Idag har Tilde och jag varit inne i Uppsala och träffat barnläkare angående hennes utslag och det ledonda hon hade förra veckan. Efter många timmar och några prover så går man ändå på linjen att att hon nog har ett virus i kroppen och kroppen reagerar med nässelutslag. Hon fick kortisontabletter för att försöka få ner utslagen och jag tycker att det blev bättre redan efter någon timme. Varför fick hon inte det redan förra veckan när vi var där? Hon ska också få komma in till barnspecialisten om två-tre veckor på uppföljning. Får hon feber eller ledvärk ska vi komma in direkt.

Det känns lite läskigt att åka iväg till Hede faktiskt. Tänk om hon blir dålig igen.... Men jag ska ju inte åka förrän om två dagar.

Rapport Tilde

Imorgon åker jag in med Tilde till sjukhuset igen. Läkaren sa ju det i torsdag när jag var där att hade inte utslagen blivit bättre så ska hon dit. Måste bara lösa barnvaktsfrågan först...ser kärvt ut.

Så här såg hon ut ikväll. Otäckt men det konstiga är att det är så här en halvtimme och sen försvinner det helt för att sen komma tillbaka igen.
20/2-11

Natten till igår var jag magsjuk. Vaknade och var riktigt risig. Men på morgonen kändes det bättre även om jag var matt och det körde lite i magen hela dagen. Vi skulle ha gått till m och p och ätit middag men det slutade med att de kom hit istället. På egen risk. Mamma lagade älgstek, potatis och murkelsås men jag kunde tyvärr inte njuta så mcyket av maten och efter det lilla jag fick i mig kände jag mig lite dålig igen och fick sätta mig vila lite. Inte ens efterrätt fick jag i mig. Ovanligt...

Vi tittade på melodifestivalen men min favorit gick inte vidare, Sebastian. Och återigen kan jag bara konstaterqa att det är en skum tävling och att jag inte riktigt vet varför jag tittar. Jag blir ju bara förbannad. Jag blir sur på dåliga skämt, juckande kvinnor som ska visa allt och skitdåliga låtar. För att inte tala om att snåla Telia inte kan skänka hela kostnaden till världens barn.

Efter melodifestivalen var det Downton Abbey. En brittisk serie som vi börjat följa som är riktigt bra.

Idag har jag haft städdille. Allt började med att jag skulle röja ur en låda i köket och ställa iordning en rit- och pyssellåda åt barnen. JAg var så trött på att ha pennor och papper och en massa annat pysseltjafs utspritt i hela huset. Men när jag gjorde det så var jag ju tvungen att göra plats i andra lådor och skåp och på den vägen var det. Jag rensade ur fyra lådor och två stora skåp. JAg rensade och fixade i tvättstugan och sen också i pärllådorna. Sen frostade jag av frysen och städade i de lådorna också. Nu är jag nöjd för idag. Kanske blir det ett brödbak också innan kvällen är slut. 

18/2-11

Då var det sportlov då.

Tilde har varit i skolan idag. Hon hade varit pigg och inte så vidare värst kliig. Hon har ikväll varit iväg på disco men när hon kom hem därifrån var hon extremt kliig igen. Och så bli hon sådär blek också. Jag tycker att det vore konstigt om det var en allergisk reaktion. Den borde ju ha gått över nu. Hon har idag haft sina besvär i en vecka.

Här kommer en bild på hur Nike såg ut i håret imorse. Trollungen....


17/2-10

Avslutade kvällen med att åka på ett trevligt LC-möte i Östhammar. Vi var hemma hos S och fick se hennes underbara hus och lära oss mer om hennes fina blogg
http://smalltownstyle.blogg.se. Bloggen visar hur deras drömhus växer fram under många år och det är imponerande och fantastiskt hur S och hennes man har lyckats med att få fram den rätta sekelskiftesstämningen i huset trots att stor del av det är nybyggt. Eloge! För övrigt har de det hus som jag har drömt om hela mitt liv. Gamla slitna dörrar, modernt stort kök, gamla slitna trägolv, kakelugnar, stora ljusa och stilrena sovrum på en övervåning, underbar och smakfull inredning, relaxavdelning och stora förvaringsytor i form av kattvindar och välgenomtänkta och välplacerade garderober.Nästa bild är lånad från http://smalltownstyle.blogg.seMen en sak S som jag är allergisk mot men som jag skrattade gott åt när jag var på toa. Du hade en riktig "tassel" på ljuset! :)

17/2-11 Rapport Tilde

Utslagen håller i sig men ledvärken bättre. Idag gick vi till läkaren här på vårdcentralen. Vi är ju lite osäkra på hur vi ska göra. Om vi ska åka till sjukhuset eller inte. Men den trevliga läkaren här i Öregrund sa att vi ska fortsätta med tavegyl över helgen och var inte utslagen bättre då så skulle vi åka till Uppsala på måndag. Vad gäller lederna så skulle vi åka in om det inte blev bättre eller om det svullnade upp på något mer ställe. Hon skulle också skicka en remiss till barnläkaren i Östhammar för Uppföljning av lederna samt allergitester. Håll tummarna nu för att det vänder!

Jag och barnen har planerat att åka till Hede nästa vecka men jag tänker inte åka om inte Tilde är helt frisk.

16/2-10 Rapport Tilde

Tilde hade det riktigt jobbigt inatt med klåda och nässelutslag på i stort sett kroppen. När hon vaknade hade hon fortfarande rätt svåra utslag men lederna var nog lite bättre. Hon fick vara hemma med morfar.

Pratade med läkaren idag på morgonen och när jag berättade vilken jobbig natt vi haft och vilka utslag Tilde hade på morgonen så tyckte hon att vi skulle komma in. Kg gick hem till morfar för att kolla hur det var med TIlde och då hade utslagen försvunnit. Vi bestämde att avvakta med att åka till Uppsala. PÅ eftermiddagen kom utslagen tillbka lite men försvann efter att hon fått klådstillande medicin. Det blev alltså ingen tur till Uppsala. Nu ikväll är det tyvärr riktigt illa igen men ledvärken och svullnaden är bättre.

 

Imorgon måste vi kanske ha något starkare mot utslagen. 

Jag är väldigt trött ikväll. De senaste dagarnas turbulens har sugit musten ur mig. Ikväll måste jag också jobba. Suck.

Jag fick en liten sväng av ångest över att ha klippt av håret ikväll. Jag ser ju gammal ut! Jag är nöjd, det är inte det men jag ser faktiskt några år äldre ut.

Så här ser längden och färgen ut i bak.The new me

Bättre kort kommer. Svårt att ta kort på sig själv. Men jag klippte av en bra bit och det är avfärgat. Det blev inga slingor. Håret ska få vila lite men färgen blev rätt bra ändå. Ljus kopparfärgad liksom. Syns inte så bra på bilden men det är riktigt ljust. Känns väldigt konstigt att inte ha mitt långa hår men det är faktiskt bara fem år sen som jag hade snagg så det växer väldigt fort om jag skulle ångra mig.


15/2-11 Orolig

Ikväll är jag orolig för Tilde. Har inte någon bra känsla om detta. Det har inte blivit ett dugg bättre sen igår. Snarare att jag tycker att det blivit värre. Det onda i knäna är visserligen borta men istället sitter det nu i ena armbågen. Vänsterfoten är bra men nu det högerfoten som är svullen och öm. Utslagen verkar bara bli värre och värre. Hon är blek, hängig och ruggig. Men tack och lov ingen feber. Imorgon har vi telefontid med doktorn. Sitter och funderar på att försöka få tag på någon redan ikväll. Men på barnakuten svarar de inte. Ringer jag 1177 så kommer de säga åt mig att åka till sjukhuset. Åker jag till Östhammar så kommer de inte att göra något där utan skicka vidare till Uppsala. Och innan vi är inne är så är klockan kanske framåt elva och vad kan de göra där inatt? Men om man ska lita på vad läkaren sa igår så var det ju bara ledinflammation. Men vandrar det runt? Och borde det inte ha blivit bättre efter att ha ätit antiinflammatoriskt? Sitta och åka nästan 10 mil och sen säger de bara att det är att fortsätta äta ipren. Men å andra sidan. Tänk om det blir än värre an vad det är?

14/2-11

Lördagen tar vi helt enkelt och glömmer. Nu gör vi som Per Elofsson....

Söndagen var inte mycket bättre men med ljusglimtar som att Ilian var på piratkalas på en båt och att middagen blev bra (älgbiffar med kantarellsås).

Tilde utslag höll i sig hela helgen men kom och gick. På söndag förmiddag var det riktigt illa och nu satt utlsagen även i ansiktet, på ögonlocken och i och runt öronen. Jag ringde till akuten i Östhammar som tyckte att vi skulle komma dit. Vi är ju rätt vana vid eksem och sånt men det här kändes läskigt och speciellt som Tilde aldrig  har reagerat på något förrut. Men när vi hade duschat och fått på oss kläder så var helt plösligt utslagen borta. Så vi avbokade tiden. KÄnns ju lite lustigt att komma dit och sen inte ha något att visa upp. JAg vägrar vara den som tar upp viktig tid för sjukvården. Tilde fick åka iväg och leka med Minya istället men påväg dit så klagade hon över värk i knäna. Lite lustigt ställe att ha ont på så jag viftade typ bara bort det. Det har varit min inställning till mycket vad gäller barnen onda och sjukdomar. Inte pjolt för mycket. JAg är själv ingen som direkt gnäller över att jag har ont och vill inte att mina barn ska göra det heller. Man ser ju skräckexempel på jobbet med föräldrar som håller sina barn hemma för minsta lilla. och då gör man inte barnen en tjänst tycker jag. Nåväl, när Kg sen hämtar Tilde några timmar senare så kommer hon hem och har superont i ena foten och fortfarande ont i knäna. När vi börjar kolla så är hon svullen på både knäna och hettar ända ner på foten som också är svullen. Jag ringer 1177 och de tycker att jag ska åka till akuten i Östhammar så så fick det bli. Väl där så fick vi förstås vänta men när det var vår tur så fick vi träffa en mycket trevlig läkare.Tyvärr kunde han inte ge oss några besked på vad det kunde vara. Han spekulerade i scharlakansfeber men efter att sänkan visade bra och inte heller streptokockprovet visade något så var han tvungen att konsultera barnjouren på Ackis. Där hade några förslag på vad det kunde vara men ville inte säga något direkt förrän man tagit prover. Det var långa väntetider på barnakuten sent inatt så istället för att åka vidare till Uppsala inatt så åkte vi hem och sov och åkte till Uppsala idag på morgonen istället. Det var ju inte direkt superakut men vi fick lova att åka direkt om hon skulle få feber. Vi kom inte hem förrän klockan var elva. Tilde fick sova hos oss och precis innan jag somnat så kom jag på att vi missat vår årsdag. 13 år. JAg hörde om Kg var vaken men han snussade så gott på andra sidan Tilde. Snopet att missa en sån sak.

Imorse gick vi upp halv sju. Tilde var så trött stackaren och kallt var det inne men jag ville komma iväg innan det det skulle bli för mycket folk på sjukhuset så det var bara att pallra sig upp. När vi kom vid Alundatrakten visade termometern -27!När vi kom in och spenderat en evighet på att hitta parkering så fick vi komma in och träffa sjuksköterska och läkare nästan på en gång. Det var en barsk ungersk kvinna som vår doktor. Förstod ungefär hälften av vad hon sa. MEN, när alla prover var tagna och alla prover visade bra svar (sådär två timmar senare) så kunde hon konstatera att Tilde hade inflammerade leder och hade fått en rejäl allergisk reaktion på den inflammationen i form av nässelutslag. Det kändes skönt att det inte var värre än så. Det skulle gå över på ett par dagar. Läkaren skulle ringa mig på onsdag för att kolla av läget och se att det gick åt rätt håll.

Vi åkte på IKEA för att äta lunch och sen hann vi med en sväng på BArnens Hus där vi köpte Alla hjärtans dagpresent åt småttingarna och en present till Tilde för att hon var så duktig på sjukhuset..

Hemfärden gick bra ända tills det blixtrade till i en fartkamera. Faaan, vad illa det går nu. Körde väl kanske 90 på en 70-sträcka så jag kan bara bli förbannad på mig själv.

Hemma fick Tilde ett rejält återfall med nässelutslagen. Usch vad läskigt det ser ut.
Till middag till småfolket blev det rosa hjärtpannkakor.

 

Nike hade gjort fina hjärtpynt på dagis. Ilian hade gjort en bil åt pappa.


 

Ikväll undrar vi från vem den fina liljan till fam Kg Ramstedt är ifrån? Blombudet som kom sa att det låg ett kort i men det gjorde det inte.


11/2-11

Måste tillstå att denna vecka gått fort men fredagen var mer än välkommen ändå.

Det var lite tufft att ta sig upp på vägen i morse. Men så var det väl för alla upplänningar som det verka. Jag fick vara glad att jag tog mig till jobbet överhuvudtaget. Skolbussarna var inställda och många av våra elever, även de som bodde på orten, tog sig friheten att vara hemma. Och de som blev ivägjagade till skolan av nitiska föräldrar satt mest och gnällde och ville hem. "Det är ju såååå orättvist att vissa slipper skolan men andra måste gå". Precis. Livet är inte rättvist.

Efter jobbet åkte jag till banken för ett mindre upplyftande ärende men åkte sen hem i strålande solsken och hämtade barnen. Fick skotta mig in på gården så jag fick lite eftermiddagsträning också.

Barnen och jag la lite pussel och myste vid brasan och inväntade pappan som kom lite senare än han sagt (inte helt ovanligt i detta hem). Istället för den planerade middagen fick det bli varma mackor till barnens stora förtjusning. Men sen inträffade katastofen; POPCORNEN VAR SLUT! Herregud, fredagsmys utan popcorn? Men jag hittade ett paket micropopcorn i skafferiet men insåg rätt snart att det kunde jag lika gärna vara utan. För barnen verkade det inte spela någon större roll dock.

Ikväll har Tilde fått skumma utslag på hela ryggen och upp i nacken och håret och runt öronen. Det kliiar av bara sjutton och jag är lite orolig. Hon har aldrig haft någon reaktion förr. Säg vad det kan vara? Nässelutslag troligtvis. men varför? Sådär helt plötsligt.

10/2-11

"Äntligen torsdag!" kan jag från och med idag säga om torsdagar. Det är ju inte riktigt som det har låtit sen förra läsårets början. Men idag slutade jag tolv och framåt ett hämtade jag glada och pigga barn på skola och förskola. Bara det! Sen kunde jag i lugn och ro sitta vid datorn och jobba med min Ghana-blogg och barnen lekte bra. Hmm, tänker ni kanske, skulle inte barnen vara lediga från förskolan på torsdagar? Jo, så var kanske tanken men Kg kan helt enkelt inte vara ledig så det får bli barnomsorg halvdag. Bättre än heldag dock.

Vid halv fem bar det av till tjejerna Edins för torsdagsträff och Sofie bjöd på ostmiddag i bästa LCHF-anda. Hon kör stenhårt och jag har ingenting emot en måltid som i stort sett bara består av ost. Yammie. Det var en gratäng med bacon, mögelost, västerbottenost, fetaost och broccoli. Till det lite paprika och guacamole. Min mage kommer antagligen bli helt knasig nu men oj det var smaskigt.Det är ett riktigt snöoväder ikväll och jag bävar lite inför morgonen då jag ska försöka ta mig ut med bilen. Maken lär ju inte vara så sugen på att gå upp vid sex bara för att ut och skotta åt mig. Han är på RT-möte.....say no more...

Ilian kraschade i sängen nästan på en gång sen vi kommit hem. Tilde ville ligga och läsa lite vilket var ok men Nike bökade och bökade. Övertrött antagligen. Till slut fick jag hota med att dra in fredagsmyset men då sa hon "jag vill inte ha något fredagsmys". Så då får hon inte det helt enkelt. Elak mamma kanske men också väldigt principfast. Hon lär ju ångra sig när popcornen kommer fram imorgon.

Nu ska jag sätta mig vid öppna spisen och rätt prov som jag har lovat dela ut imorgon. Varför lovar man en sån sak?

9/2-11

Tufft, tufft på jobbet. Jag och min kollega kämpar verkligen. Klapp på ryggen på oss.

Det löste sig med barnen i måndags. Morfar hade dem några timmar först och sen kunde Kg stuva om på jobbet så att han kunde vara hemma tills jag kom.

Igår var jag kvar sent på jobbet för vi hade info till blivande sjuor. JAg var inte hemma förrän klockan var närmare åtta. JAg var då helt slut. Jag hade gått upp halv sex på morgonen för att kunna lämna bilen på service klockan sju i Östhammar sen gick det i ett på jobbet med lektioner och en massa annat, sen följde en arbetsplatsträff och efter det så förberedde vi inför kvällens föräldraträff. Så jag var helt slut som artist när jag kom hem. Makens jobbdag hade verkligen inte varit den bästa så vi satt och pratade och spånade ett tag innan jag var tvungen att gå och lägga mig annars hade jag nog somnat där jag satt.

Idag onsdag tog jag det lite lugnt på morgonen. TYckte jag kunde unna mig det eftersom gårdagen blev så lång. EN kollega till mig bytte lektionspass och jag hade kunnat komma från jobbet redan vid två men det blev förstås trassel med elever så jag fick så fint stanna till tre istället. Åkte och köpte mig lite fina liljor för att trösta mig lite och för att få lite fint hemma.När jag kom hem blev det till att förbereda lite inför en liten Me&I-träff. Det var min vän Frida som skulle ha sin premiärvisning. Vi var fyra tjejer där. Lite klen uppslutning kanske men det blir ett nytt försök senare i vår. Lite nya fina kläder till barnen blev det och ett helt underbart plagg till barnens blivande kusin. NU blev du nyfiken va Sara ;) Nu myser jag med ett glas vitt vid brasan och ska nog börja plita lite på min nya Ghana-blogg: http://beasghana.blogg.se

KG´s helg med barnen

Medan jag var iväh och roade mig (och slet i skidspåret) var Kg hemma med barnen. Det var nog rätt slitet för honom också som det verkade när jag kom hem. Tilde hade skidtävling både lördagen och söndagen. PÅ lördagen var det i Öregrund så det var bara att åka dit med alla tre barnen. PÅ eftermiddagen hade han fikabesök av syrran och barnen och på kvällen hade de haft myskväll med tacos.

PÅ söndagen fick de gå upp riktigt tidigt för att förbereda skidtävling i Gimo. Det var samling i Gimo redan vid tio. KG erkände att det nog inte var någon höjdare att ha med småttingarna samtidigt som man ska hjälpa Tilde att komma iordning.Efter tävlingen i Gimo så bar det av hemåt för att äta lunch och lämna TIlde hos en kompis och sen åkte han och småttingarna till Östhammar för den årliga hälsokontrollen för brandkåren. Det gick som vanligt väldigt bra och han hade toppvärden på allt.

PÅ kvällen när jag kom hem såg han faktiskt lite sliten ut och vi ville båda ta en tidig kväll. När vi skulle lägga oss så upptäckte vi att något av barnen hade kissat i vår säng (KG hade haft alla tre där på natten) och inte sagt något. Så det blev att en fick lägga sig på soffan och en hos Nike.


Biblioteksbesök

Tilde och jag har varit till biblioteket och valt ut bra böcker till henne. Hon vill nu läsa "riktiga" böcker. Jättekul! Jag valde ut min favvisbok som jag hade när jag var i hennes ålder Min vän Capy, resten har hon valt själv.


Åh nej!

Fick precis höra att dagis visst är stängt imorgon. Det har jag nog skrivit på en lapp om för flera månader sen men helt glömt bort att skriva upp. Vad faan gör vi nu????

6/2-11 Skidläger i Högbo.

Igår morse bar det av till Högbo för skidläger med LC-tjejerna. KLockan tio åkte vi från Öregrund. Lunch på Max i Gävle och vid ett-tiden var i spåret. Mycket seriöst var det faktiskt. Även om jag hört att det fanns de som var lite skeptiska till ordvalet "skidläger" .Vi började med teknikträning. Mycket användbart! Speciellt för en annan som knappt åkt skidor alls. Jag var den enda av oss som åkte på vallningsfria skidor och jag höll verkligen på att slita ihjäl mig i spåret. Jag var hopplöst efter hela tiden. Men det var ju inte så konstigt när jag inte hade något glid alls. Jag hade visst "korvgrillarskidor" fick jag höra :) Nu ska jag köpa mig ett par riktiga skidor.

Här tränar jag glidteknik. Looking good ehhh?


Vi åkte nästan fem kilometern på stadion och sen blev det även fem kilometer i spåret. Efter det var man lagom trött i kroppen och vi avnjöt lite gott fika på hotellet.Efter dusch och ett litet möte med vin och snacks på hotellrummet var det femrättermiddag som gällde. Herregud vad gott!

Aptitretare, förrätt, varmrätt, ostbuffé och dessertbuffé. Här är ett urval av bildet av härligheten.

    

Idag vaknade vi till en helt underbar dag tillika underbar frukostbuffé!Det blen mil spåret idag och jag kände mig mycket nöjd med mig själv efterråt. Det var slitit förstås att åka så långt och inte ha ngt glid alls. Men jag kämpade på. Efter en dusch och utcheckning åkte vi till Valbo och åt sushi. En perfekt avslutning på ett kanondygn.

Hemma blev det middag och sen lite jobb. Jag har ont i varenda del i hela kroppen men jag antar att det inte är något mot hur ont jag kommer ha imorgon....

4/2-11

Igår trodde jag att veckan inte kunde bli värre. Jag hade fel. Idag på eftermiddagen peakade denna värdelösa vecka och jag fick gå från jobbet arg och mycket irriterad. Inte bara elever tycker att man är en kärring utan tydligen också vissa föräldrar. Kan de inte bara förstå att vi vill barnen väl. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Lärare ÄR INTE aliens som kommit till jorden för att vara elaka mot högstadieelever. Det är väl sån´t man får räkna med i ett sånt här yrke kanske men ändå. Det är inte kul att gå hem på fredagen och inte känna någon helgkänsla alls.

Man kanske ska tända en brasa och sen ta ett glas vin. Kan ju definitivt inte göra saken värre. Sen måste jag dock ut och städa bilen lite och sen också packa för imorgon.

Fredagsmys med familjen ikväll och vi ska se på Narnia-filmen. Hoppas familjen har många kramar för det behöver jag nu.

Känner att jag behöver skriva något positivt ändå om dagen och det är att jag fick fint beröm av en person från vilken berömmet och uppskattningen känns extra viktigt.

3/2-11 Skitdag

Hade ännu en sån där dålig dag. Jag fick vara häxan surtant på jobbet och jag hatar det. Inte var eftermiddagen mycket bättre.

Varför tycker vissa att vi alltid gör fel? Det skulle jag bra gärna vilja veta. Vi vrider ut och in på oss själva för att få vårt "livspussel" att fungera och sen får vi bara ifrågasättningar tillbaka. Sån´t gör mig ledsen men framförallt förbannad. Jag har nu varit glad i beslutet att småttingarna från och med nästa vecka inte ska behöva gå på förskolan på torsdagar men nu känns inte det bra heller eftersom vi tydligen enligt vissa åsidosätter sån´t som är viktigare. Vad kan vara viktigare för oss än våra barn? JAg har verkligen sagt att jag inte ska skriva sådana här kryptiska saker på bloggen. Vem vill läsa om andras bekymmer? Men nu kunde jag bara inte låta bli.

Man undrar för övrigt hur mycket vilja, kraft och skrik det kan finnas inuti en treåring. Nike är helt galet trotsig just nu. Från första stund hon slår upp ögonen tills dess att hon går och lägger sig. Hon testar verkligen oss nu. På förskolan går det tydligen bättre. Bra att det inte är lika illa där....

Ikväll är det jobb hela kvällen. Sjuornas omdömen ska vara klara imorgon så det är bara att sätta sig och rätta och skriva vettiga saker om de små liven. Kg har tur. Det är hockey på tv.

Imorgon är det äntligen fredag igen och det vankas fredagsmys med familjen. Jag har lånat Narnia-filmen av en kollega som vi ska titta på istället för otäcka Let´s dance. På lördag ser jag fram emot ett dygn med trevliga LC-tjejer i Högbo.


2/2-11

Nu har jag nog bestämt mig om håret men avslöjar inget förrän det är gjort. Fick inte tid än på ett par veckor.

Är fruktansvärt trött ikväll. Började morgonen med att vara arg. NIke var på allra sämsta humör och grinade i stort sett från första stund hon slog upp ögonen. Hon grinade och låg och ålade på golvet ända fram tills vi skulle åka till förskolan, hon vägrade ta på sig overallen och skulle absolut inte ha några vantar. Det halkigt när vi gick ut till bilen och självklart ramlade hon och det gjorde ju inte saken bättre direkt. Grinade hela vägen in men efter fem minuter på dagis så lugnade hon ner sig lite och jag lämnade en glad och vinkandes liten tjej.

JObbdagen var väl bra men nu ska sjuornas omdömen skrivas så då finns det såklart en hel del att fixa med.

Hämtade trötta barn så eftermiddagen hemma fortsatte i samma anda som som dagen började. Gnälligt och grinigt. Blä.... Fick sätta mig och jobba med PODB också efter maten men sen blev det soffan och ett avsnitt Nip/tuck. Nu blir det en tidig sänggång. Jag är så trött så trött ikväll.


1/2-11

Låååång dag. Först jobb, följt av ämnesutvecklingsträff på eftermiddagen för att sen avsluta dagen med Badortsmöte där jag är sekreterare. Hann också bjuda in mig själv till ett Lions-möte för att prata om Ghana-resa och då förhoppningsvis få lite välgörenhetspengar från dem till barnhemmet *hoppas*. Har inte träffat barnen alls idag och det känns lite tråkigt. Är dock nästan säker på att Nikis kommer till mig i natt i vanlig ordning så då får jag väl gosa med henne då.  

Tack för alla råd på bloggen, FB och sms angående mitt hår :). De flesta tyckte att alternativ 1 var det bästa. Dvs att ha kvar det långa men klippa upp det lite och sen ljusa upp det allteftersom. Fick även förslag på att klippa mig kort och ett annat förslag om en page-frísyr. Sidecut kom också upp som förslag men det är jag alldeles för feg för. Maken sa "omväxling förnöjer" vad han nu menade med det. Någon tyckte jag skulle ha kvar det som det är. Så nu lutar det nog åt att jag klipper av det och upp det till en början. Men jag vill ändå ha det så pass långt att jag kan sätta upp det. Sen färgar jag nog av det och slingar det ljusare.

På måndag börjar jag på mitt nya schema :). JAg går då ner i tid till 82 %. Släpper en språkgrupp i åttan. Det känns väldigt bra att gå ner i tid och jag hoppas nu kunna få lite mer tid med mina barn. Torsdagar kommer jag att sluta redan vid tolvtiden. Det har varit tufft att jobba 100% med den situation vi har hemma att KG jobbar så mycket som han gör. Det känns som om barnen har fått vara på fritids och förskola alldeles för långe om dagarna. Nu kommer det kännas bättre och också härligt nu när vi går mot vår och allt!

RSS 2.0