Jag behöver råd

Har känt nu ett tag att jag skulle vilja göra något med håret. Jag är ju, som de flesta vet men kanske glömt bort, blond. Jag har dock färgat håret mörkt de senaste fem åren. Men nu kände jag att det skulle vara roligt med lite förändring och att man kanske skulle ta tillbaka det blonda. JAg tänkte att det var väl bara att "färga av" och sen slänga i lite slingor så skötte sig resten själv. Oj så fel jag hade.

Var ner till frissan idag och skulle bestämma och det första stället så nästa skrattade man åt mig och min naivitet och dessutom kändes som om man nästan hånade hur jag såg ut i håret nu. Men hon konstaterade att jag nog inte kunde räkna med att bli blond igen (underförstått, eftersom jag varit så dum i huvudet att jag en gång färgat det mörkt). Men hon kunde ju göra ett försök. "Men det skulle förstås bli dyrt." "Och inga garantier." Jag gick sen till ett annat ställe där man åtminstone var lite kundinriktad. Hon var tyvärr också lite skeptisk till mina idéer men hon var positiv till att försöka. Hon föreslog färemot några andra lösningar och det är här jag jag behöver hjälp.

Dessa alternativ står jag inför och jag vill väldigt gärna höra vad ni tycker.

1. Klippa upp håret, men ändå ha långt, och sen färga av det för att sedan ljusa upp håret mer och mer allteftersom.

2. Klippa av det rätt rejält och sen färga av det och lägga i slingor.

3. Klippa det i en kort frisyr och lägga i lite roliga slingor.

4. Låta det vara som det är nu och fortsätta tona det mörkt.

Vad tycker ni?

Fin bild på Tilde

Den här bilden på Tilde lånar jag från min systerdotter Linneas fina fotoblogg

http://linneaafoto.blogg.se29/1-11 Skön lördag

Jag fick sovmorgon! Åh, vad jag äslkar att ligga lite längre på morgonen. Kg hade kaffet klart och en brasa tänd när jag kom upp vid nio. Mysigt!

Alla barnen feberfria idag! Idag har vi småpysslat lite hemma. Trevligt att göra det och vara två. Kg fick äntligen ner adventsstjärnan i vårt nockfönster (bra va mamma?) och medan han ändå var däruppe så putsade han fönstret också. SEn blev det några andra fönster till av bara farten.

 

Jag funderar allvarligt i vår på att anlita någon som putsar alla våra fönster för jag tycker det är erbarmligt tråkigt och dessutom blir det inte bra när jag gör det själv.

Syrran kom hit på eftermiddagen och fikade semla med oss. Gottigt gottigt.

Till middag blev det min absoluta favorit. En indisk rätt med curry, spiskummin och vitlök och honungssås till.Ikväll blir det mys bara. Skönt att inte ha något inplanerat. Kanske ska introducera Tilde på Monopol....

Tips till alla kvinnor

Den här har jag köpt och provat. Helt super! En kvinna förbrukar minst 10.000 bhindor eller tamponger under sin livstid. Tänk på alla pengar och på miljöpåverkan. Köp en mooncup!

http://www.mooncup.co.uk/languages/sv/om-mooncup.html28/1-11 Namnsdags-SPA

Förmiddagsrapport:
Det såg så bra ut igår för Tilde. Hon hade lite feber på morgonen bara men sen feberfri hela dagen så jag såg framför mig att vi idag skulle kunna gå ut och ta en promenad i solen och få lite friskt luft. Tilde har ju legat inne sen helgen. Men idag har hon feber igen :( så det blir till att sitta under en filt i soffan och titta på bolibompa och läsa Narnia. Nu måste det ju vända snart. Ungen måste ju börja äta ordentligt. Hon är ju bara skinn och ben. Och blek som ett lakan. 

Kvällsrapport:
Tilde piggnade på sig efter en alvedon och febern kom inte tillbaka. Vi hade soffmys hela dagen och tittade på film och läste några kapitel ur Narnia-boken. Jag jobbade även någon timme med sjuornas omdömen som ska vara inne nästa vecka.

Småttingarna kom hem vid tre och var trötta och gnälliga men jag lät det inte förmörka mitt glada fredagshumör. Jag hade förstås all anledning att vara på gott humör; Tilde var bättre, det var fredag och KG hade lovat att  komma hem tidigare. JAg firade med att ta ett fotbad och dricka ett glas fredagsvin. Kg  kom vid sex med pizza. Här gäller det att äta fet mat nu så att Tilde får äta upp sig. JAg har förstås gett upp den hopplösa planen att försöka gå ner några kilo. JAg har inte kraften och självkontrollen. Jag är alldeles för lättfrestad helt enkelt. Dålig karaktär kan man kanske också kalla det. Men jag frågar mig också hela tiden: Är det verkligen värt att äta (i mina ögon) tråkmat bara för att leva upp till samhällets sjuka kvinno-ideal? Jag är frisk, inte alltför stor, jag klarar att springa en mil (så hjärtat är det ingen fel på), jag äter sällan snabbmat eller halvfabrikat, sällan godis och jag tycker om att vara ute och få frisk luft. Dvs, jag lever ett rätt så hälsosamt liv även om jag som sagt äter mycket och gott. Men det kan jag väl få göra? Jag borde få vara nöjd med mig själv. Andra borde acceptera och tala om för varandra att de är fina som de är; med några extrakilon eller. Men man får så ofta höra att "nu har du gått ner lite i vikt va? Va fin du är nu." Alltså, slutsatsen av detta är att folk tycker att man ska gå ner i vikt och det stör mig. Oerhört. Jag skulle inte hålla på och banta om jag inte kände trycket och pressen från min omgivning om att vara smal. Man har liksom lyckats bättre i livet då. "Oj, har du tre barn och ändå är så smal. Bra gjort." Alltså hallå. Varför i hela världen är kroppsvikten ett mått på hur duktig man är???? Jag vill så gärna vara fin som jag är men när alla runt omkring bara pratar om träning och bantning så blir jag alldeles vill. Usch, nu snöade jag in mig på detta igen. Sorry. 

Efter handboll och pizza så skämde vi bort pappan lite på hans namnsdag. Han fick fotbad, handbehandling och ansiktsbehandling. Tilde masserade axlar.

 

Tilde fick inte tillbaka febern så nu borde det verkligen ha vänt. Kg ska var ledig hela helgen! Vilket lyx!


27/1-11

Tilde har varit med mormor och morfar idag. Hon hade feber imorse men har varit feberfri hela dagen. Ikväll har hon lite, lite feber. Imorgon är den förhoppingsvis helt bort. JAg blir hemma med henne imorgon hur som helst.

Annars har det varit en rätt tuff dag på jobbet. Hämtade extremt trötta och gnälliga barn på dagis som forsatte vara helt hopplösa när vi kommit hem. VAd har hänt? Eller är det så att de fortfarande inte är helt friska???

Skönt att den här dagen snart är slut.

Det sjunde inseglet

JAg är ju lite av ett Bergman-freak men det har aldrig blivit av att jag har sett "det sjunde inseglet". Ni vet den med "-Vem är du? -Jag är döden. Jag har länge gått vid din sida." Men ikväll tänkte jag att det var dags. Barnen kom i säng tidigt och Kg var borta. Att Kg inte var hemma var en förutsättning för jag skulle kunna komma i närheten av DVD'n med den filmen. Inte riktigt hans typ av film.

Så här efteråt är jag lite besviken. Hade grymt höga förväntningar. Men kom aldrig riktigt in i rätta "deppstämningen" tror jag. Beror nog på att Nike bökade järnet. Vaknade hela tiden och grinade. Ville inte säga vad som var fel utan ville bara grina "för att jag vill det". Så jag fick avbryta filmtittandet hela tiden. Får väl se om den någongång. Nu ska jag gå och lugna NIke igen. Vad är det med henne? 


26/1-11 Hemma med Tilde

Jag har varit hemma med Tilde idag. Småttingarna har varit på förskolan. Tilde sov gott inatt och sov ändå fram till nio i morse. Jag låg också och tryna länge...Hon var mycket piggare idag. Hon åt några skedar yoghurt till frukost och drack ett glas o'boy. Hon har haft feber i stort sett hela dagen men har ändå varit rätt pigg inte lika glansig på ögonen och hon pratar! Igårkväll bara låg hon helt apatisk på soffan. Dagen mission var att få i henne näring och vätska och jag lyckades riktigt bra tycker jag. Hon åt t.o.m lite makaroner till lunch och sen, med lite alvedon i kroppen, orkade hon bada lite och efter det verkade hon piggna på sig lite och lekte en stund med sina barbiedockor innan det var dags att stupa i soffan resten av dagen och kvällen. Jag har förutom att ägna mig åt dottern, ägnat dagen åt tvätt och städning. Enligt rekommendationerna ska man städa och skura badrum och sovrum varje dag i två veckors tid under maskbehandling och byta handdukar varje dag och sängkläder....Suck. Men nu ikväll är det fint välstädat härinne och i badrummet doftar det klorin.

Tilde har feber ikväll också. Hur länge ska det hålla i?? Imorgon får hon vara hemma med mormor och morfar. Torsdagar är ingen bra dag att vara hemma. Sen får vi se på fredag.

Kg är på RT ikväll och jag hoppas på en lätt läggning och sen ska jag se på "Det sjunde inseglet" och äta sushi som S så snällt köpte med hem från stan till mig.


25/1-11

Som om det inte vore nog så har barnen nu också fått springmask.Varfifrån vet vi inte men det är tydligen inte helt ovanligt och det kan komma från varsomhelst. Suck. Men det är väl kanske lika bra att ta allt på en gång. Vi upptäckte det sent igår kväll och idag har vi behandlat oss hela högen. Mormor och morfar har varit här hela dagen och haft hand om barnen och mamma har även förbarmat sig över alla sängkläder och annan tvätt. Tusen tack för det!

Det var tänkt att Nike skulle få gå på förskolan idag men nu fick hon vara hemma idag så att hon kunde behandla masken. Men imorgon får hon banne mig gå. Och Ilian också. Idag hade de tydlen varit überaktiva här hemma. Det är helt ok att gå på skola/förskolan om man är under behandling av mask. Det är entydliga svar där. Det värsta med det är att man måste hålla på att tvätta sängkläder och handdukar typ varje dag i två veckors tid.

Tilde har varit heldäckad även idag. Hon hade sovit till tio och när hon kommit upp hade hon varit helt yr och pappa fick precis tag i henne innan hon ramlade omkull. Kg tog henne till vårdcentralen för att ta lite prover. Men det var lugnt. Så länge det inte blev värre så var det bara att försöka få i vätska och näring så gott det går. Mitt på dagen med alvedon i kroppen piggnade hon på sig lite. Imorgon blir jag hemma igen. Det blir lite hattigt på jobbet kanske den här veckan men det är bara att gilla läget. Så lite som jag vabbar så är det ingen större panik. Det var lite kul att se besvikelse i ögonen på några grabbar i min egen klass när de såg att jag var där imorse ;). JAg har ofta fått höra "men åhh, varför är du aldrig hemma för....". Det är kul att vara lärare ibland. Man känner sig så omtyckt liksom ;). Men visst kan jag förstå att de tycker det är lite kul med vikarie eller kanske de t.o.m får håltimme någon när lärare är borta men de flesta elever inser att när det händer för ofta så missar de en hel del. Ingen risk med mig dock. Jag är alldeles för seg och frisk (och dumlojal kanske ibland).

24/1-11 Sjukdag

Alla tre hade feber inatt. Nike har dessutom bökat rejält. Tilde och Ilian sov med Kg och jag hos Nike.

Jag har varit hemma och vabbat.

Nike har varit pigg och feberfri hela dagen. Det blir förskolan på henne imorgon. Tilde däremot har varit heldäckad i soffan och har också kräks. Antagligen på grund av för hög feber. Hon vill inte äta (har fått i sig ett halvt glas yoghurt på hela dagen) och hon orkar ingenting. Ilian har varit skaplig pigg men har haft feber strax över 38 hela dagen. På eftermiddagen började den stiga igen så nu är det alvedon som gäller igen.

Mormor och morfar var här och fikade en sväng på eftermiddagen annars har dagen mest bestått av Bolibompa och soffsittande med barnen. Men jag har även hunnit med att baka bröd, sortera strumpkorgen och tvättat lite.Imorgon kommer morfar hit och tar barnen så får vi se sen hur det blir på onsdag men det lutar väl åt att jag blir hemma igen då.

23/1-10 Fortsatt sjukstuga

Både Tilde och Nike vaknade med hög feber. Ilian sov ända till kvart över tio och när han kom upp så såg han blek men rätt pigg ut. Det höll dock inte i sig speciellt länge utan han fick tillbaka febern igen. Så idag ligger alla tre :( Det blir vab för mig imorgon.

Sara och Irene var inte heller speciellt pigga idag men kom iväg hem vid tolvsnåret. Vi hade då hunnit vara ute och lastat deras bil full med bäbissaker som stått i vårt förråd. Det känns lite vemodigt att göra sig av allt. Det är så definitivt på något sätt att vi inte ska ha fler barn och det känns lite sorgligt....

NIke var helt färdig på eftermiddagen och orkade inte ens lägga sig ner i soffan utan bara somnade rakt upp och ner.Släkten kom runt på middag innen de for vidare mot Stockholm och Linköping och idag bjöds det på älggryta och hemgjorda semlor till efterrätt.

 

Nike ville trots 40 graders feber ha lite semla men hade svårt att släppa pappas famn.Det har verkligen varit en sjukdag här idag och fortfarande ikväll är alla tre dåliga. Imorgon blir jag hemma. Så får vi se hur det blir på tisdag. Men då ber jag nog morfar. Det var inga som helst problem att lägga barnen ikväll men nu ska vi pusta ut i soffan.

Lägesrapporten på min huvudvärk är att det är bättre men inte helt bra. Som någon sjöng "det blir alltid värre framåt natten".


22/1-11 Sjukstuga och födelsedag

Makens födelsedag. 35 år. Grattis förstås! Imorgon närmare 40 än 30. Men tänk vilken ung fru han har ;)

 

Presentöppning vid frukost. Av barnen fick han ett skidfodral och av mig biljetter till the Arc på Katalin.

 

Inatt fick även Tilde feber men Ilian har varit lite piggare. Jag har haft fullt upp hela dagen med tårtbak.

Först var det kaos.Gud skapade kvinnan.Kvinnan bringade ordning och fixade fika. Två tårtor och morotskaka. Och så bullarna jag bakade förra helgen.

   

HUset var fullt med fikagäster ett par timmar och Tilde var ändå skapligt pigg tack vare alvedon. Finaste Meija var här också.

  

Jag fick söva liten bäbis och de gamla "gungtakterna" satt i. Hon somnade gott och jag fick njuta lite av att ha en bäbis i famnen.

PÅ eftermiddagen kom faster och farmor hit igen. Sjuka båda två. Värst var det farmor. När min släkt gett sig av la sig lugnet över Kärrdalsvägen och den ena var mer hängig än den andra. Tilde fick hör feber igen till kvällen men för Ilian verkar det ha vänt.  Det blev middag och sen en lugn kväll i soffan.

SOm om det inte vore nog med att alla var sjuka så slog jag i en tå en en stol och ni vet ju fruktansvärt ont det gör och hur irriterade man blir på sig själv för att man är så klantig. Det var bara det att det inte gick över så jag tror kanske att jag kan ha fått en spricka i tån. Jävligt ont gör det hur som helst.
21/1-11

Ilian dålig idag också. Kg har varit hemma. Ilian var däckad fram till två ungefär men piggnade sen på sig lite men lagom tills jag kom hem vid fem var det dags för hög feber igen.

Efter jobbet när jag hämtat tjejerna så åkte vi ner till m och p och hälsade på moster, kusin och kusinbäbis. Lilla Meija är ju bara för söt!Vi stannade en liten stund innen vi for hem. Där väntade, förutom en febrig son också middag. Shit, middagen serverad för andra kvällen i rad. "Det är ok om jag åker ut och jagar ikväll va?" Visst visst.....

Ilian hög feber och nu ikväll så har även Tilde fått feber. SÅ nu är det sjukstuga på riktigt här hemma. Nike är dessutom på tråkhumör och gnäller och gnäller. Kul fredagskväll det blev.

20/1-11

Kg har varit hemma och vabbat idag. Torsdagar är ingen bra dag för mig att vara hemma. Han blir hemma med Ille imorgon också. Idag kom jag hem till en färdig middag och ett iordningsställt hem. Då blir man glad! En muta för att få jaga i helgen eller inte så var det hur som helst trevligt att slippa ställa sig och laga mat direkt när man kom hem.

Ilian hade 40 graders febers imorse också men efter en alvedondos så har han ändå varit rätt pigg fram till på eftermiddagen då alvedonet slutade verka och han var uppe i 40 grader igen. HAn har inte velat äta ngt ikväll. Mat ville han inte ha och yoghurten och blåbärssoppan smakade illa sa han. "Bara vatten är gott" så han får klara sig på vatten idag helt enkelt. Det är ju bra iaf att han dricker. Han är också väldigt "tungandad" ikväll och det är väl hans förkylnigsastma som ger sig tillkänna. Just nu har han fått en kvälldos av alvedon men febern vill inte gå ner under 38 grader och han ligger under ett täcke i soffan med blossande kinder och huttrar.Kg och Tilde är iväg på skidträning ikväll.

Hoppas hoppas nu att de andra barnen klarar sig och att Ilian är piggare imorgon. Jag vill ju så gärna träffa kusinbäbisen Meija.

Min huvudvärk har varit betydligt bättre idag. Bara behövt ta en treo på hela dagen :)

19/1-10

Huvudvärken håller i sig men det har varit lite bättre idag så nu är det nog påväg att vända. Kortdag på jobbet. Sen hem och plocka och fixa lite inför svägerskan och svärmors kortbesök innen de drar vidare till Stockholm och Formexmässan imorgon. S var lite orolig och osäker om de skulle komma eftersom jag inte mådde bra men det är ju "bara" huvudvärk så det borde ju inte smitta. Hon är såklart rädd att bli sjuk igen nu när hon äntligen börjar bli bra. Jag sa att småttingarna alltid är lite "dagissnoriga" den här tiden på året och det det inte går att garantera något. De bestämde att komma. Vi hade inte berättat för barnen att de skulle komma så det blev förstås en mycket glad överraskning när faster och farmor kom. Efter en god middag bestående av potatis- och fetaostbakelser, kantarellsås och älgbiffar med vitlök och soltorkade tomater blev det lilla Julafton.Finfina julklappar igen! Barnen kom isäng rätt sent och var trötta och gnälliga. När vi sen skulle gå och lägga oss så upptäckte vi att Ilian låg i vår säng och Kg bar in honom till sig. Kg kom tillbaka ut och sa till mig att han tyckte att Ilian kändes lite varm. Jag hämtade febertermomtern och Ilian hade 40.6 i feber. "Lite" varm. Det var bara att bära hon tillbaka till oss och ha honom nära för observation. Han vaknade till och vi fick i honom alvedon men efter en kort stund kräktes han upp allt (och lite till). Lillkillen toksjuk. Och vi som sa till S att barnen var vi var friska alihopa. Hoppas hoppas nu inte att hon blir sjuk.

Det var ju liksom lite väntat att våra barn förr elelr senare skulle åka på det som går på dagis. Jag skrev ju i fredags att det bara var tre barn av 18 på småttingarnas avdelning och så tror jag att det har fortsatt nu i veckan. Nu får vi se hur länge de andra klarar sig. Det kanske inte blir något kalas  nu på lördag....och inget bäbismys heller :(. Kg blir nog hemma och vabbar torsdag och fredag. Så får jag ta nästa vecka om det behövs. 

18/1-11

Det kanske inte är en biverkning på vaccinet när allt kommer omkring utan vanliga förkylningssymtom. Har haft huvudvärk hela dagen och känner om möjligt ännu sämre ikväll. Hoppas det är över till imorgon.

Tisdag = lång dag på jobbet. Det började med blåskontroll och körkortskontroll på skolans parkering i morse. Men jag har ju som tur var ingen vana att ta en grogg sådär innan jobbet så det gick finfint ;)Jag startade upp mitt Afrika-projekt idag och det kändes bra. Det var många som var intresserade och ville vara med. Över 30 elever! Kul. Synd att jag inte var på topp....

När jag åkte hem kom jag strax efter en älgolycka någon mil utanför Öregrund. Läskigt värre. Två döda älgar låg på vägen och jag hoppas innerligt att ingen blev allvarligt skadad. Det är otäckt att vara så nära en olycka så kort tid efter. Det kunde ju lika gärna varit jag.

När jag kom hem hämtade jag Nikis på skidträningen så pappan fick koncentrera sig på de andra två. NIkis och jag åkte hem och myste lite istället. Jag tog några värktabletter och gick och la mig med henne i hennes säng. Vaknade någon timme senare och då hade hon också somnat och de andra hade hunnit komma hem. Hade tänkt att röja och göra fint hemma inför besöket imorgon men jag orkar bara ligga i soffan och hålla i huvudet. Hinner kanske fixa lite imorgon eftermiddag.

17/1-10 Sjuk?

Mådde konstigt i morse när jag gick upp. Hade huvudvärk, var matt i kroppen och magen levde sitt eget liv. Åkte till jobbet ändå med hopp om att det skulle vända. Det blev värre och värre tyvärr och kände yrsel och synrubbningar men som tur var hade jag en kollega som jag bytt lektion med så jag var lektionsfri från halv ett. Vid två åkte jag hem och jag bad maken att hämta barnen. Jag gick och la mig på en gång med frossa och galen huvudvärk. Vaknade två timmar senare men kände mig inte piggare. Snarare tvärtom. Mina underbara ungar har skött sig själva men var nu hungriga. Enkelt och lättlagat blev det idag; makaroner och korv.

Sen satte jag mig vid brasan med datorn i knät och fixade lite med spellistorna på spotify. Hittade den gamla godingen Die mauer med Ebba Grön. Fick flashbacks så att jag nästan fick tårar i ögonen....

Kg är på brandövning ikväll men jag tror inte han bli alltför sen. Går kanske och lägger mig så snart barnen lagt sig.

Har fortfarande ont i huvudet ikväll men kanske att det är lite bättre. Jag tror dock inte att jag är sjuk "på riktigt" utan att det är biverkningar av på vaccinet jag tog igår. Var inne på FASS hemsida nu ikväll och läste om vaccinet Stamaril:

Mycket vanliga biverkningar
: Problem runt injektionsställe och huvudvärk.
Vanliga biverkningar: Illamående, kräkning, diarré, muskelvärk, feber och svaghet
.


 

16/1-11 Obotlig njutare

Idag var Tilde och åkte skidtävling igen. Kg och hon åkte iväg redan vid åtta imorse till Häverödal. Det hade gått jättebra och idag hade hon mer "tävlingsgo" och förbättrade sin tid med sju minuter från förra tävlingen. Pappa mycket stolt förstås.

När de kommit hem mitt på dagen åkte jag och tog resten av vaccinet inför Ghana-resan och nu är jag vaccinerad mot hepatit A och B, gula febern, polio, kolera och malaria. Waka waka....This time for Africa.....
Tilde var iväg på ett pulkakalas och sen följde Minya med hem hit och lekte.

Åkte ju inte skidor igår för att vi fick besök och idag regnade det så jag hade inte lust att ge mig ut i spåret. Så ingen träning på hela helgen. Jag är helt enkelt en obotlig njutare tillika en hopplös bantare.

PÅ eftermiddagen var jag galet trött och kände att jag var tvungen att aktivera mig med något annars hade jag somnat i soffan. Aktivitetsalternativen stod mellan att skotta snö, stryka kläder eller baka bullar. Det blev att jag satte igång med ett bullbak eftersom vi har ett litet födelsedagskalas till helgen. Det blev faktiskt att jag strök nästan hela strykkorgen också. När jag väl är igång så går allt annat av bara farten ;)Nu ligger barnen och vi ska ju självklart titta på säsongspremiären av Solsidan. Det går ju bara inte att missa. Skyhöga förväntningar. Hoppas jag inte blir besviken. Första säsongen var ju bara hur bra som helst.


15/1-10

Skön dag. Kg ledig!! Vi tog en gemensam sovmorgon medan barnen snällt tittade på morgonbolibompa. Efter frukost skjutsade Kg iväg Tilde till en kompis och sen röjde vi inne. På eftermiddagen åkte Kg och Tilde till skidspåret för träna lite teknik inför morgondagens tävling i Häverödal. 

Mamma och pappa kom runt på eftermiddagen så jag kom inte ut i skidspåret som jag hade tänkt. Men jag var inte överdrivet ledsen för det..... De hade med sig middagsmat; västerbottenpaj och krabba. Jag bakade bröd och gjorde en kaffepannacotta till efterrätt. Tyvärr visade sig krabborna inte ha något kött i sig :(. Men vinet var gott och pajen supersmaskig. Mamma och pappa stannade sent och vi spelade lite kort. Jag kom sist båda gångerna.

Medalj i efterskott

Idag fick Tilde medaljen från skidtvälingen i söndags. Det hade blivit lite fel i tänket så hon fick en i efterhand. Tilde var mycket stolt i sina alldeles nya klubbkläder och med medaljen.


Vintips

JAg har numera förkärlek för vita viner och tycker det är roligt att prova nya sorter. Den här gången blev det så bra!

Hittade ett supersmarrigt ekologiskt vin. Torrontés Chardonnay heter det. 64 kronor tror jag att det kostade. Känns ju dessutom väldigt bra att det är Krav-odlat också!


14/1-1 "Askul"

Arbetsveckan har varit mycket bra och jag har haft bra med energi. Det har varit riktigt roligt!


Tulpaner gör det helgfint inne.

Men det är rätt skönt med fredag också förstås. Hämtade barnen och ska tydligen vara glad att ha friska barn. Av 18 barn var det bara fyra stycken på Nike och Ilians avdelning och på en annan var de bara tre. Ca 40 barn var hemma från förskolan i Öregrund idag. De flesta med hög feber. Hoppas vi får vara friska nu..... Sen hem för att förbereda för Tildes allra första disco. Snacka om att förväntningarna var höga. Jag fick lägga in mitt veto vad gällde kläderna men annars fick hon bestämma det mesta själv. När man ska på disco ska man ha utsläppt hår och glittersmink och gärna lite färg i håret. Jag gick med på allt det men under förutsättning att jag fick sätta på bara lite  glitter vid ögonen.

Det var en glad och sprallig tjej jag skjutsade iväg på discot vid femtiden.Det var klass 6 som anordnade discot och det var bra fixat.Det var en nöjd tjej som jag hämtade två timmar senare. Det var "ASKUL" mamma. Alla pengarna hade hon också spenderad. Ett drag från mamman månne?

Nu ikväll blir det fredagsmys med Let´s dance fast att jag egentligen inte gillar det programmet. Det är bara samma samma varje år. Samma sorts personer, samma jury, samma danser, samma musik och samma tråkiga sexkommentarer. Booooring. Men barnen tycker det är kul, så man får väl offra sig.


Gott Nytt år från CSN

Fick årets första brev från CSN idag.

ca 225.000 kronor kvar i skuld. 19 år kvar att betala.

4,5 års studier. Ingen examen. Och snart skärpta krav från skolverket. Kul. 

13/1-11

Det är härligt kallt ute. -11 grader när jag kollade nyss och jag välkomnar kylan tillbaka. Det är underbart när det biter i kinderna och det luktar så gott ute på morgonen. Nu sitter jag vid brasan i min favoritfåtölj med datorn i knät och bara myser. Det blir inte till att sätta på någon elpatron nu inte. Fick en elräkning på nästan 5000 kronor igår. För en månad. Och då har vi ändå bergvärme. Det är vårt bottenrekord hittills. Hata elräkningar....

Har haft en riktigt bra dag. Bra flyt på jobbet trots torsdagarnas monsterpass. Jag fick återigen beröm av en kollega för hur bra, proffsig och tydlig jag var med eleverna i klassrummet och det gör ju helt klart att dagen kändes ännu bättre och man fick energi att fortsätta.

Hämtningen på dagis gick också bra. Under 20 minuter idag att hämta tre barn på två olika ställen och det får förstås passera som godkänt. Vi åkte vidare runt på några ärenden. Först var vi och lämnade saker vid återvinningsstationen (hela bilen var smockfull), sen tanka, sen blev det apoteket för mer medicin till Ilian, sen systemet för godsaker till mamman i helgen (lyxade till med en fin chablis, allt för att fira elräkningen :)). Barnen satt snällt kvar i bilen under tiden.

Hemma lagade jag älgbiffar med hemmagjord potatismos. Tilde och Ilian åt två jätteportioner var men Nike var skeptisk och ville hellre äta ur godispåsen hon hade kvar sen julgransplundringen på dagis på dagen. Men mamman var som vanligt stenhård och NIke la sig som vanligt på golver och tjurade. Men till slut kunde hon gå med på att äta lite om jag matade. Visst visst. Allt för att ungen ska få i sig mat. Med min mathållning går det väl sådär. Allt är i och för sig bättre än vad det var på lovet. Men det är dödens svårt på kvällen när man lagar mat åt barnen så det slinker tyvärr ner en och annan mumsbit.

Nej, nu ska jag nog tjuvöppna något av det där jag köpte idag.....

12/1-10 LC-träff

Bra dag på jobbet. Hem och hade världens längsta hämtning på skola och förskola. 40 minuter är på tok för lång tid för att hämta barn när man är trött och bara vill hem.

 

Ladies Circle SwedenVi sexsnåret åkte jag iväg till Östhammar igen för en Lc-träff. Det var trevligt och vi fick lyssna på en fantastiskt driftig kvinna som gjorde sak av sin dröm att utveckla funktionella men ändå snygga underkläder. Jag fick också snusa på en fin liten nyfödd Olle.
 


Dagens investering

Kg har idag investerat i ett trådlöst brandvarnarsystem.....

12/1-11 Nära total katastrof...

I morse när jag gick in för att väcka Ilian så slog en stank av bränt plast emot mig när jag öppnade hans sovrumsdörr. Lilla, lilla gossen hade tryckt upp ett gosedjur i sin sänglampa och lampan har stått på hela natten. Gosedjuret hade smält men som tur var satt resterna kvar i lampan. Tänk om klumpen av söndersmält plast hade ramlat ner i ansiktet på Ilian....hemska tanke. Tänk också om inte gosedjuret hade haft flamskydd och det hade tagit eld och ramlat ner i sängen. Ännu hemskare tanke. Nu gick det bra tack vare lite tur kanske. Men jag blev så otroligt rädd och jag tror Ilian blev skärrad för att jag var så skärrad. Tårarna trängde upp i hans ögon när jag visade hur det sönderbrända gosedjuret såg ut och att han aldrig, aldrig mer fick sätta upp saker i några lampor men så försökte jag skämta till det och sa att det var tur att det inte var Hopp (hans favvisgosis).


11/1-11

Då var ordningen återställd. Man kan ju inte säga att det var utsövda elever som kom tillbaka till skolan direkt.
Jag tror att det tog ca 10 minuter innan jag fick lov att höja rösten och bli arg på den första lektionen. Men det är väl bra att man sätter gränser i och för sig men det är inte kul att vara arg. Det tar så mycket energi. Som tur är går det ju väldigt fort över och klassen jobbade sen jättebra. Resten av dagen förflöt som vanligt och jag stannade kvar länge på jobbet för att sen möta upp syrran och gå på gymmet en sväng. Det är ju egentligen våran Box-kväll men de skulle ha intropass ikväll så vi valde gymmet istället. Jag sprang 5 km och det var riktigt jobbigt. Jag har inte sprungit en meter sen tjejmilen tror jag. Men jag måste ju börja någonstans om jag ska fixa att springa de tre lopp jag räknar med att göra i år och göra det på tider som jag kan vara nöjd med. Men det är ju också så tråkigt att springa på band. Är hungrig och lite illamående kväll men det kommer av erfarenhet släppa imorgon.

Kg har varit iväg med barnen på skidträning. Ilian lyckades med bedriften att försvinna i spåret men det visade sig att att han tagit eget initiativ att åka 2,5 km på egen hand. Spaningspatrullen hittade på honom vid sista backen. Driftig liten kille vi har. Jag glömde ju att skriva häromdagen att han även försvann på Tildes skidtävling. Då hade han gått iväg in i skogen. "Ville bara gå i skogen lite".  

Tilde är anmäld till en ny tävling på söndag.

Och nej, jag får INTE betalt för alla som klickar in sig på min blogg. Men det hade ju varit trevligt förstås.

10/1-11 Back in business

Då var det jobb igen. Det var enklare än jag trodde att få upp barnen imorse. Värre var det med mig själv eftersom jag sover så himla illa och var dödens trött när det var dags att kliva upp. Men när väl jag var upp så gick det bra.

Tyvärr hann jag inte med någon egen planering idag, vilket jag hade vetat om om jag hade haft koll på dagens arbete. MEn jag trodde att vi hade egen planering på eftermiddagen vilket vi alltså inte hade. Så nu  måste jag sitta en stund ikväll :(

Det hade gått bra för barnen idag på fritids/förskola men de är trötta ikväll. Jag med! Det blir natti natti tidigt för hela familjen.

Idag började jag återigen med min nutrilettkur. Och redan nu ikväll mår min mage bättre även om jag är sugen på mat. Jag har ju förstås lagt på mig lite igen nu över jul men det är ju inte så konstigt när man inte gjort annat än fikat, ätit och druckit gott hela dagarna i tre veckor. Men nu är det slut på det. I alla fall i veckorna. På helgen måste jag få unna mig godsaker annars kan jag lika gärna gräva ner mig.

9/1-11 Vilken skiddag!

Oj oj oj vilken skiddag det här blev. Först skidtävling i Öregrund där vi hejade på Tilde som åkte sin första tävling, sen hem och titta på damernas tour de ski, sen herrarnas, sen skidskytte, efter det åkte jag 7,5 km i spåret, sen blev det damernas skidskytte och nu är Kg ute i spåret.

Tilde genomförde alltså sin första tävling idag. 1,5 km. De minsta fick välja om de ville åka med eller utan tidtagning. Kg tyckte att Tilde lika gärna kunde åka med tid så så fick det bli. Hon var den enda i hennes ålder som gjorde det. Men hon gjorde det bra även om de andra i samma klass var åtta år och nog hade lite mer träning bakom sig. (Ni som har Facebook kan ju kolla in hennes målspurt på videoklippet vi lagt upp där. Försökte få med det här men det gick inte.) Det som var lite knasigt (även om jag tror att kanske inte Tilde tänkte på det) var att hon inte fick något pris. Jo, hon fick välja ett pris från prisbordet men fick ingen medalj. Det fick alla de andra i hennes ålder som åkte utan tidtagning. Det kändes lite dumt/konstigt att bara för att vi valde tidtagning så fick Tilde inget minne/pris/ av att ha deltagit alls. Då var det bara ettan, tvåan och trean som fick medalj. Innebär att vi nästa tävling inte ska ta tidtagning? Men Tilde var nöjd och stolt över sig själv och vi också förstås!  Pappan hjälper till att bli redo. Det lär nog hända mååånga gånger de kommande åren.Hejaklacken. Thessan med familj var där där för att heja fram Tilde i hennes första skidtävling.


 


Nu är det snart start!Här är hon ivägMålspurten
Ikväll var jag själv iväg och åkte 7,5 km. Men jag är ingen vidare skidåkare. Tur att det inte är någon som ser en i spåret. Jag ser nog ut som bambi på hal is ungefär. Men jag tog mig runt tre varv och är nöjd med det. Idag har min mage varit helkörd och imorgon är det dags att försöka få ordning på den igen. Vi avslutade frossarlovet med en god älgstek och nu har även maken kommit hem från skidspåret så det blir lite "sistafrossande" i soffan innan det är läggdags och tillbaka till vardagen imorgon. Det är mjukstart med en studiedag om skola 2011.

8/1-11 Ida 5 år

Kg var i skogen hela förmiddagen och jag bråkade med trötta och gnälliga barn. På sätt och vis ska det bli skönt med vardag och rutiner igen. Barnen ballar ur när det inte är någon ordning.

När Kg kom hem åkte vi till m och p där Ida, som fyller 5 idag, hade ett litet kalas.

      
                                                  Specialtårta till Ilian

Tilde följde på eftermiddagen med till Östhammar för att kolla när när Linnéa spelade innebandymatch. Vi andra åkte hem och plockade av julgranen.Till middagen kom alla hit. Tacokväll. Efter maten dansade vi ut granen till tonåringarnas stora förtjusning.Sen blev det popcorntävling och soffleken.Mycket trötta barn kom isäng vid elva. Nike hade än en gång svåra utslag på hela kroppen vid läggning.

7/1-11 Pyjamasparty

Kg ledig idag också. Vi låg ganska länge och efter frukost blev det lite plockande inne och vi fixade till Tildes rum som ni såg på mitt förra inlägg. Min magvärk fortsätter....suck. Värst är det på senkvällen och på morgonen.

Just som jag bestämt mig för att ge mig ut i skidspåret så började det toksnöa så jag struntade i det. Däremot så blev det skottning igen. Det har rasat från nästan hela taket och det är så galet mycket snö som ligger på altanen.

  Vi skottade åtminstone fram fönstret i hallen.

Sen blev det till att förbereda inför Tildes lilla pyjamasparty på kvällen. Hon har tjatat om att ha ett pyjamasparty hela hösten men jag har skjutit på det. Men så sa jag ngn gång att "på jullovet får du ha ett" så det var ju bara att hålla. Det var svårt med urvalet. Det var ju inget kalas. Hittills har vi ju bjudit hela klassen när det varit kalas men det var absolut inget alternativ nu. Inte ens alla tjejer i klassen för då skulle det bli 13 stycken plus Tildes kusin plus en kompis från en annan klass. Skulle hon ha ett pyjamasparty så skulle det bara vara några stycken så att det kunde bli lite mysigt och lugnt. Så vi bestämde att det skulla vara ca fem stycken. Det betydde att hon bara kunde bjuda två, tre stycken från klassen. Men om nu någon inte kunde? Då skulle det ju bli för få. Så hon fick bjuda sju stycken allt som allt med den andra kompisen och kusinen. Alla kom. Åtta tjejer i pyjamas och gosedjur. Tilde hade bestämt att de skulle äta tacos, dansa disco och titta på film och äta popcorn och chips. Det blev även popcorntävling och brobrobreja. Jag tror att hon var mycket nöjd med sitt party. Även om jag tyckte det var lite för många för att det skulle bli mysigt. Det var svårt för många av dem att sitta ner och kolla på filmen så det var en del "röja runt".  Men Tilde var nöjd och det huvudsaken.

   

Minya blev kvar och sov över men de hade svårt att komma till ro såklart. Men de somnade rätt snabbt när de väl slappnat av lite.

Fint på Tildes rum

Idag gjorde vi en liten kraftansträngning på Tildes rum. Satte upp lite tavlor och sån´t som inte kommit upp tidigare. Myshörnan är nu också klar. Med tv och allt. Nu hoppas jag på att det runda förnstret kommer in i vår och sen kan vi måla klart. Måste ha en matta också.

   

6/1-10

Ännu en dålig natt. Ont i magen i natt och ont i magen när jag vaknade och gick upp. Kg har varit ledig idag men varit iväg på vallakurs hela dagen så honom har vi inte sett röken av. Jag var ute och skottade två timmar mitt på dagen. Mitt magonda hade gått över. Tyvärr gjorde skottningen att jag fick ont i ryggen istället. Det var väl faan vad klen man är. Jag har föresatt mig att skotta av hela altan för jag är livrädd att med all snö som ligger där och med den som vilken mínut som helst kommer rasa ner från taket så kommer inte altan att hålla. Jag var även upp på taket över sovrummet och försökte få ner lite snö (vill ju inte ha läcka igen som vi hade förra året med takdropp inne) men det var så sabla halt att det var stört omöjligt.

NÄr vi kommit in, jag och barnen så blev det till att klippa tjejerna lite och sen duschade vi hela bunten. Vi var bjudna till m och p på middag.


Barnen i de nya fina kläderna som jag fyndade på rean höromdagen.

Precis när vi gick ut och skulle sätta oss i bilen och åka så kommer pappan men vi var redan sena så så han fick duscha och sen ta en egen bil var tanken. Tyvärr så lyckades jag köra fast bilen på vår uppfart. Mycket snö och spårigt får jag väl skylla på. Förra vintern hände det ett par gånger. (Kolla t.ex in 28/1-10 http://familjenramstedt.blogg.se/2010/january/ ) Nåväl, vi gick in igen och väntade på pappan som fick styra upp läget. Han vet bättre än att inte kommentera när jag satt mig fast med bilen.

Hemma hos m och p var också syrrorna och deras barn och de minsta barnen fick pannkakstårta och vi stora fick nasi goreng.

 

Pannkakstårtan var spännade och smarrigt tyckte de förstås.Andra tyckte vinet var gott. (Jag körde.)Vi dansade ut julen också.

Och åt glass med chokladsås.Linnéas iphone var superkul tyckte Ida och Nike. Min är det förbjudet att leka med men snälla L lånade ut sin.Tessan målade fina naglar på Nikis och Ida.Om ni undrar varför det inte är några bilder på Tilde och My kan jag bara säga att vi knappt såg till dem alls under kvällen. De lekte för sig själva någonstans i huset.

Vi halvt tio var det dags att bryta upp och åka hem. Barnen, mest Nike, började bli trött så det var läge då. Kg gick och la sig direkt med magknip. (Kanske eventuellt också kommer vakna upp med huvudvärk...)

Filmtips

Inception PosterHar sett Inception. Rikigt bra! Smart och häftig film. Men jag rekommenderar att man inte är trött när man ser den. Man måste liksom vara på topp från första minuten hela vägen ut. Och den håller på i två och en halv timme, även om den inte känns så lång. Nu är jag inget fan av Leonardo di Caprio men i den här filmen håller han faktiskt och pojkvaskerapproachen är borta. Han har liksom växt på sig lite sen Titanic om man säger så.

5/1-11

Sov så himla dåligt inatt. Somnade inte förrän vid tre. Hade ont i magen och kom helt enkelt inte till ro. Jag låg lite längre imorse istället. När jag kom upp så var det som att komma upp till gnällriket. Och så har det fortsatt hela dagen. Värst har Nike varit. Supermissnöjd med allt. Vi var dock iväg ändå ut med Cissi, pappa, Linnéa och barnen och grillade kolbulle och åkte lite pulka. Men det gnälldes rätt friskt där också.Minya har varit här och lekt hela dagen och det var nog räddningen lite för Tilde.

Ikväll ska vi få ungarna tidigt i säng och hoppas att de är piggare och gladare imorgon när vi ska till m och p på middag.

4/1-11

Åkte till Gränby med mamma och Cissi för att kolla om det fanns något kvar på rean. Alla barnen var med pappa. Efter en pastalunch blev det shopping shopping. Jag gjorde faktiskt några reafynd (och några inte reafynd såklart). Vi tog en paus mitt i allt och fikade latte och bakelse. 

Jag köpte med sushi hem. Jag hade hoppats på sushi till lunch med mina shoppingkamrater var inte inne på samma idé så det fick bli middagsmat istället. Det är verkligen så gott. Kan äta hur mycket som helst! Det var första gången som Kg åt det och han tyckte det "ok" men jag antar att han föredrar en blodig köttbit med någon gräddsås till....

 

3/1-11

Hade trevligt besök av F och hennes barn. Mina barn var alldeles tokspeedade när de kom. De hade verkligen sett fram emot det här så länge. De höll på att skrämma slag på Fridas något lugnare barn. De villa visa alla leksaker och det på samma gång. Men de lugnade ner sig efter ett tag. Tyvärr tog jag inga kort. Jag som alltid brukar stå med kameran i högsta hugg. De skulle ha kommit förra veckan men då var barnen magsjuka. Det verkar alltid komma något emellan när vi ska träffas men idag fick vi till det. A var lite blyg och inte så sugen på att leka med de andra men annars var det full fart. Syrran och hennes barn kom också över lagom till eftermiddagsfikat. De stannade sen på middag och C och jag drack lite vin.

Idag fick vi också den lilla tv'n som vi beställt på netonnets rea. Det är en liten platt-tv med inbyggd dvd till Tildes rum. Det är skönt med en extra tv om det blir intressekonflikter. Jag är egentligen emot att barnen ska ha egen tv på rummet men har nu gett efter lite och kan hålla med om att det är skönt med en extra tv.

Senare blev det soffmys och ett avsnitt Nip/tuck. M stannade och ville sova över hos Tilde.

2/1-11

Idag var det min tur att vara seg. Det blev lite för mycket Baileys inatt skulle jag tro. Men det är ju sååå gott....

Hursomhelst så låg jag ända till tio och våra gäster låg ännu längre. Efter en mycket sen frukost (och en treo för min del) så blev det skidskoåkning.Det blev lite kortare tid för skridskorna för vi fick bryta och åka hem och hjälpa M som kört fast bilen på vår uppfart. Men vi åkte vi hem till mamma och pappa istället för M och N ville säga hej till dem. Glögg och kaffe blev det där. Och skidor på tv, men jag somnade i soffan. Laga mat orkade vi inte idag så när vi åkte hem från m och p blev det hämtpizza innan m och N tackade för sig och åkte tillbaka till Stockholm.

Kg var sen tvungen att åka ner på affären och inventera några timmar. Jag slappade med barnen framför Bolibompa.

Vilken slödag!

1/1-11 Årets första dag

Lite segt var det på förmiddagen. Inte för mig kanske men för min andra hälft. Jag var glad att Maria överatlat mig på natten att fixa iordnig i köket så att man slapp det när man gick upp. Vi slappade i soffan och kollade på skidorna och sen gick vi till pulkbacken och grillade korv. Lite glögg slank ner också.

     När vi kom tillbaka in fortsatte nyårsfirandet med ett glas bubbel och sen blev det matlagning. Jag skulle försöka mig på att laga piggvar. Första gången den fisken varit i mitt kök. Den såg lite läskig ut och Nicklas var mycket skeptiskt.
  

Men det blev väldigt gott. Pressad potatis och sherrysås till. Till efterrätt åt vi friterade bananer och vaniljglass.

Efter maten hade Tilde en liten trolleriföreställning för oss. Hon fick ju en trollerilåda i julklapp och hon har faktiskt lärt sig en del trick. Ille ville också ha lite uppmärksamhet förstås.

 

Nike blevväldigt väldigt kliig när det var dags att gå och lägga sig. Beror det på lillhunden som följde med M och N? Ilian har dock klarat sig bra hela helgen.

Sen blev det kortspel till klockan var två.

31/12-10 Nyårsafton

Maria och Nicklas dök upp mitt på dagen efter en lätt hysterisk morgon med städning speedade barn. Vi fikade lite och tog sen en promenad. Härligt  friskt väder så här på årets sista dag.

När vi kom in igen drack vi glögg och sen satte vi på allvar igång med kvällsförberedelserna. Syrran och T dök också upp rätt snart. Lite bubbel hinner vi också förstås.  

Maria hjälper flickorna att bli fina i håret.   

Nyårsmeny
Förrätt: HUmmer och nybakat krukbröd med tomat och mozarellamix. Champagne till förstås!
Varmrätt: Helstekt oxfilé med stekt potatis och hemgjord bearnaisssås.
Efterrätt: Vaniljpannakotta med hallonsås
Maria och Nike skalar räkor

Efter maten var det dags för lite raketskjutning. Jag gillar egentligen inte raketer och smällare. Jag blir rädd och irriterad, det kostar onödigt mycket pengar och det är synd om djuren. Men några stycken brukar vi ha för barnens skull. Vi väntade alltså inte till tolvslaget utan passade på när barnen fortfarande var vakna. Huvva vad det snöade ute....

  

Sen fick barnen titta på tv. De hade blivit lovade att vara upp huuuuur länge de ville. Det vara bara de Tilde som orkade vara uppe hela tiden fram till tolvslaget.

Vi andra spelade spel och jag och Kg storförlora. Undra vad det berodde på?

Sen blev det finbubbel!Jag kunde helt enkelt inte låta bli att göra den här bilden....
 
Lika mamman. Bara Gula änkan som duger!

Trevlig och ganske lugn nyårskväll. För de flesta av oss. Gott nytt År!!!!!

RSS 2.0