"Vaddå dubbelhaka?"
Dags igen :(

Björkarna har slagit ut nästan från ena dagen till andra och direkt får Ilian problem :(
Slutat amma

Då är det definitiva beslutet taget. Varför ska detta med amning vara så svårt och framförallt känslofyllt? Min generella inställning är att går det att amma så är det det bästa (såklart). Går det inte så finns det finfina alternativ och det är bra det också. I praktiken är det inte så enkelt :( Jag har alltid velat amma men det har inte varit problemfritt med något av barnen. Med Tilde helammade jag ca 4 månader och sen tog det bara slut. Bara sådär. Med Ilian var det lite krångligare då hans allergi upptäcktes tidigt och vi gick över till mjölkfri ersättning. Med Nike fungerade inte amningen alls. Jag blev sårig och det blödde så mycket att Nike kräktes mitt blod och när jag försökte pumpa för att skona mig själv så blev mjölken helt blodig. 


Med tvillingarna nu var jag positiv till amning men höll på att bli galen av flaskmatning, amning, ersättning och pumpning. Inte fanns det mjölk så det räckte. Pumpade allt som allt 1,5 mål/dygn. Varför hålla på så liksom? Men ändå tar det emot att lägga ner det helt. Det finns ju en viss tillfredställelse i att kunna ge sina barn bröstmjölk. Nu får de ju inte det. Jag är en logiskt människa så jag vet ju att de inte märker någon skillnad men ändå knyter det sig lite i magen och jag blir ledsen när det nu inte fungerar och jag "berövar" de bröstet. Till det hela hör också att jag inte gillar själva amningen. Jag får som ångestkänslor. Dessutom gör det ont. Men ändå älskar jag att se och höra bebisen när den tuttar. Som sagt. Många känslor.Sen tror jag också att mina känslor för detta också har att göra med att jag aldrig kommer göra detta igen. Det är sista gången jag har bebisar och det är sista gången ett barn ligger vid mitt bröst. Helt egoistiska skäl alltså. Men ändå. Slutet på en era. 

För övrigt är det märkligt vad med åsikter det finns kring amning. Nästan det första som folk frågar mig är om jag ammar tvillingarna. Är inte det en märklig fråga? Finns det ett rätt eller fel svar på den frågan? Det finns så många självutnämnda experter på amning. Jag har fått så himla många "tips" och anvisningar men det värsta är när dessa experter säger att "alla kan amma" eller "kroppen är gjord för amning så det är inte möjligt att mjölken sinar" eller "det är bara att amma på så stimulerar du gång det". Eller varför inte dessa mammor som kontrar med att "på mig bara sprutade mjölken så mycket hade jag". 

Att sova tillsammans - forts

Alltså, det här med tvillingbandet är ju helt fascinerande. Jag kan liksom inte se mig mätt på dem. Jag är helt förlorad...
Presenter

Det är alltid lika roligt med spontanpresenter. Särskilt när de kommer med posten. Idag fick tvillingarna paket från kusin A. Jättefina men liiiite stora än. 


Träning träning
Att sova tillsammans

Småkillarna somnar alltid i spjälsängen nu. Det är skönt för oss att åtminstone få några timmar utan barn i sängen. För när det är dags för nattmål vid 2 så får de somna om hos oss. 

Det är så mysigt att se hur de gillar att ligga bredvid varandra. Inte heller väcker de varandra om den ena skriker. 
Inte så ofta i alla fall. 
Trötta killar

27/4-15

Vi låg länge, jag och småkillarna. Sen lämnade vi kaoset hemma och tog en promenad i vårsolen ner till mormor och morfar och åt nässelsoppa och nybakat bröd. 


Nike och Ilian kom dit efter skolan också.

Jag och storbarnen passade på att gå till biblioteket och låna böcker när tvillingarna kunde vara hos mormor. Det blev en sväng till Apoteket också för att fylls på allergimedicinförrådet innan vi promenerade hem igen. Vi gick förbi den här trädgården som alltid är helt fantastiskt vacker på våren med alla sina blommor.


Tyckte att fogarna, snittet och ryggen kändes tätt bra idag men det brukar komma lite efter så jag kanske inte ska ropa hej än...

Thor
Här kommer en nys 
26/4-15

Thor fortsätter med att ha svårt att sova på nätterna. Det tar han igen lite på förmiddagen. Gärna i famnen.


Tristan hade morgonmys med Nike och Ilian.Vi bjöd mormor och morfar på middag.,


Nike och mormor plockar brännässlor för att göra soppa imorgon.

Riktig docka

Tristan fick va med och leka mammapappabarn. Han skötte sig utmärkt som bebis.
25/4-15

Hade stora planer på lördagen. Familjejobbardag i trädgården skulle det bli. Jorå. 

Kg var till brandstationen två timmar på förmiddagen på Öppet hus. Kom hem och typ vände i dörren när han fick larm om brand. Tilde var hos M, Ilian följde med I ut till ön och Nike följde med S och badade. Jo, så gick det med den jobbardagen. Men jag beskar äppelträden i alla fall. Alltid något.


Vi hade det mysigt till kvällen och spelade yatzy allihopa.


Tilde och Minya
24/4/15

Thor är så jäkla täppt i näsan på nätterna. Kan bara sova om han sitter upp. Samma sak idag på dan. Har har varit trött och sliten efter gårdagens Uppsalabesök. 


Ilian var också helt slut när han kom hem från skolan. Pollenttrött eller fredagstrött? Vilket som så somnade han på sängen med yttrrkläderna på.


Båda tjejerna sov borta på kvällen så jag hade myskväll med enbart grabbar.

Amningste

Dricker amningste. Griper sista halmstrået innan mjölkfabriken stängs för gott. Nu har jag bökat med detta i över två månader. Allt krångel med pumpningen amning är inte värt den lilla mjölk det blir. 
Sb Photo

Hämtade bilderna från fotograferingen vi gjorde när pojkarna var två veckor gamla. Förstoringen blev så himla bra!
23/4/15

In till stan idag med huvudmål Neonatalen för återbesök med småkillarna. Men som vanligt tusen grejer på att-göra-listan.

Så här såg det ut på ett ungefär:
Hämta foton i Alunda
Gåstolar i Stenhagen
Ikea
Barnens hus
Biltema
Skopunkten
Neo
Gränby (sjuttioelva affärer)
Hämta klädpaket i Salabacke
Hämta badkar Ramhäll
Hämta ny cykel till Ilian i Gimo

Jag måste säga att det gick väldigt bra. Det gick jättebra på neo och någon vidare kontakt behövs inte :)


13 timmar höll vi på och vi imponerades av våra fina duktiga killar som bara hängde med på allt utan knappt några protester. 

Boost

Bad min kusin D ta kort på mig och mina barn. Tanken var lite att boosta mig själv att acceptera min plufsiga mage med bristningar och hjälpa mig att se att min kropp är fantastisk som burit fem barn och att jag inte ska behöva känna press att "hitta den perfekta mammakroppen". Jag vill känna att min kropp är perfekt trots att den är randig och lös. Motvikt till alla olgarönnbergtips och bilder på nyförlösta mammor som "som redan veckan efter förlossning kommer i sina favoritsmaljeans". Det är inte lätt att känna glädje över kroppen just nu och det vill gärna komma en liten suck varje gång man går förbi spegeln. 

Jag gillar bilden jättemycket men magen syns inte så mycket som jag hade velat och Tristan är inte riktigt med på noterna. Vi ska göra ett nytt försök på bild nästa gång vi ses.
Bärsjal

Beställde en tvillingbärsele häromdagen men den var tyvärr en riktig besvikelse. Krånglig och oskön. Nej, vi kör på babybjörn och bärsjal som jag fått låna istället.

22/4-15 Tvillingträff

Hängde i Östhammar ett par timmar med "tvillingmammorna". Pojkarna var inte så sociala. Sov mest hela tiden. Men desto mer kaffe till mamman :)


Kärlek

Fint kort taget av Desse.
21/4-15 Twinsen läkarbesök

Första läkarbesöket för småpojkarna. Det var sexveckorskollen. Läkarbesöken ska göras i den åldern de skulle ha fötts, korrigerad ålder. Så att de hamnar rätt i utvecklingsmässigt. Allt såg bra ut. Thor imponerade med sin starka nacke och viktuppgång. Det som sas var att Tristan  inte ville fästa blicken ordentligt men att det inte var något att oroa sig för. Det skulle dubbelkollas igen bara. Jag vet ju att han kan fokusera blicken och ta ögonkontakt. Han var nog inte på humör bara. Båda gossarna hade ökat bra i vikt sen sist och väger nu ca 4,7 resp 5,7kg.

På dagen hade jag trevligt lunchbesök av en blivande tvillingmamma. 

Eftermiddagen bestod av att sitta med tvillingarna i famnen och mata mata.

Fick lite assistans av storbarnen.Redo för sängen.


Ikväll hade jag så jäkla ont i fogarna och ryggen att jag letade fram foglossningsbältet igen :( Blä.

Saker man kan göra i ett babynest

-Snälla Nike, gå upp och ta hand om din lillebror i babynestet. Han är ledsen.

Eh? 


Min dag som fembarnsmamma

Kanske helt ointressant läsning. Särskilt för de som inte har barn. 

05: jag ger Tristan mat. Kg ger Thor strax efter. Jag somnar om sen.
06.30: Kg har åkt till jobbet och jag går upp med storbarnen. Dricker en kopp kaffe. Laddar tvättmaskin och torktumlare. Fixar frukost. Tristan vaknar också men efter att ha fått på sig torr blöja och kläder är han nöjd i babysittern. 
08: Storbarnen har kommit iväg till skolan och jag ammar Tristan framför tv'n. Dricker en kopp kaffe till. Det tar nästan en timme för han knölar så dant vid amning.
09: Thor vaknar i en kissig säng. Jag byter på honom och i sängen och ger sedan mat. Nu börjar Tristan knöla så medan Thor äter försöker jag söva Tristan som ligger bredvid. Går inge vidare. När Thor ätit klart försöker jag få i mig frukost och en kopp kaffe till.
10: Tristan får flaskan. Efter det försöker jag söva båda två. Det går inte. Jag tar Thor i bärselen och då somnar Tristan lugnt i babynestet i soffan. Thor slumrar till i selen i 15 min och jag plockar undan efter frukosten och passar på att göra lite bankärenden. Jag försökte också plocka ur diskmaskinen men det gick inte bra med Thor i selen.
11.30 Thor missnöjd och jag byter blöja och matar honom igen. 
12.15 Thor sover och jag tvättar av gårdagens smink och sätter mig sen och pumpar. Får ge Thor nappen femtielva gånger så pumpningen går sämre än vanligt. Jag plockar ur diskmaskinen och äter en kopp nudlar.
12.50 Nike och Ilian kommer hem från skolan. Jag gör läsläxan med Nike och plockar det sista på diskbänken, plockar ihop återvinningssaker som ska till kvällsöppna kommunförrådet och dammsugar av i hallen. 
14: Matar Tristan
14.20 Tristan spyr ner hela mig och jag byter kläder. Mamma kommer och ska se till småpojkarna medan jag skjutsar Ilian på tennisträning och går på Nikes utvecklingssamtal.
14.50 Skjutsar Ilian på tennisträning och åker till skolan på Nikes utvecklingssamtal. 
15.40 Hemma igen. Pratar en stund med mor och far. 
16: Byter bajsblöja på Thor och försöker sen söva honom.
16.30 Tristan vill ha mat igen. Byter blöja först.
17: Lagar middag och äter med familjen.  Thor gnäller och bökar hela tiden. Kg kommer hem halv sex men åker efter 15 minuter igen på övning. Ilian åker på scouter.
18: Nike ger Thor mat. Jag plockar undan efter middagen. 
18.30 Thor bökar fortfarande och jag sätter mig med honom i soffan. Pumpar och har Thor bredvid mig. Han är nöjd så länge han får ligga hos en. 
19: Jag tar Thor med mig till sovrummet och pratar i 40 min i telefon med en saknad vän som bor alldeles för långt bort.
20: Byter på Tristan och sätter på pyjamas. Han äter sen. Storbarnen gör sig redo för sängen. En timmes tjat och bråk. 
21: Byter på Thor och sätter på pyjamas. Ger mat.
21.15 Kg kommer hem. Han lägger barnen i spjälsängen för natten. Sen blir det knappt en timme framför tv'n innan sängen. 

19/4-15 Badkalas

Idag bockade vi av kalas på listan. När Ilian fyllde år i höstas var vi i Spanien och när Nike fyllde var jag för trött och gravid men det var viktigt för barnen med kalas så de har fått vänta tiks nu. Det blev ett gemensamt badkalas i simhallen i Östhammar med de kompisar som barnen faktiskt leker med. Har gett upp kalas för hela klassen. Det fungerar helt enkelt inte längre. Som Ilian själv uttryckte det: "Mamma, alla bara springer runt runt".Att hyra badhallen är ju en toppengrej! För 400kr får du ha badet för dig själv i en hel timme. Perfekt ju!

Tvillingarna var hos mormor och morfar under tiden.
Vi blev bjudna på middag där senare på kvällen.

Vi var förstås nere och kollade in nya båten också :)

18/4-15 En sån där dag

Idag har det varit en sån dag man bara känner att man kunde hoppa över. Förmiddagen gick hyggligt bra. Sofie var här på fika och det är ju alltid trevligt. Men sen :( Jag var så himla trött och tvillingarna så himla bökiga. Och så himla stökigt inne. Ingen mat hemma och inte kunde jag åka och handla för jag hade ingen bil. Jag satt med pojkarna på bröstet och i knät från klockan två till Kg kom hem vid sju. 
Kg var iväg och hämtade vår nya båt och var borta precis hela dagen. När han kom hem fick han åka och köpa hämtmat för vi skulle inte hinna laga något och jag behövde mat. Omgående.

Firade båtköp med en fin-gin lite senare på kvällen.  

17/4-15

Åter en böknatt. Men inga planer idag så vi låg länge på förmiddagen även om det inte blev någon sömn för de var vakna i omgångar. 


På eftermiddagen hade de en sovstund tillsammans.Stackars Thor lyckades riva sig rejält i ansiktet.


På kvällen var det kalas hos Edins för att fira både J och N. God mat, tårta, bubbel och trevliga människor. En bra kväll helt enkelt.
Thor var trött och sov sig igenom kvällen.
16/4-15

Som jag befarade så blev natten jobbig. Osynkade tvillingar åt på olika tider hela natten. Jag var jättetrött såklart när storbarnen skulle upp och iväg till skolan. Som om inte sömnunderskottet va illa nog så fanns det ingen mjölk till kaffet hemma :( 

Vid nio kom pappa och hämtade mig och twinsen. Mamma och pappa skulle vara barnvakt medan jag åkte till frissan i Östhammar. Pojkarna skötte sig exemplariskt och jag blev nöjd med håret. Kanske inte riktigt som jag tänkt mig men helt ok.


På kvällen var jag på me&I-party i Östhammar. Köpte ingenting. Fanns en kläder till mig själv som jag skulle kunnat tänkt mig men de passade såklart inte :(

15/4-15

Åh vilken lycka. Pojkarna somnade om efter att storbarnen kommit iväg till skolan och vi sov till halv elva!!! Det behövde jag. 

På kvällen va jag iväg till Sofie på LC-träff. Kg hade alla barnen själv för första gången. Det hade gått bra. Tristan hade hoppat över kvällsmålet och det bådade väl inte så gott inför natten.....

14/4-15 Tvillingträff

Bök- och stökmorgon. Va uppe redan vid fem men när klockan va tio hade jag inte ens hunnit in i duschen än mindre ätit frukost. Två missnöjda pojkar....Kom i alla fall som planerat iväg till Östhammar och hade några trevliga timmar hos M och flickorna. Thor sov sig igenom hela daten.
Tristan
Thor
Ilian
Lik mamma

Tristan ligger och sover i babyskyddet mitt i solen och det bekommer honom inte alls. Obotligt sunlover som sin mamma?
Skrikbild

Fick en fråga om småpojkarna bara sover hela tiden eftersom det bara är såna bilder jag lägger ut. Svaret är såklart nej. Visst skriks det en del ibland också. Men jag måste tillstå att det inte händer då ofta. Än. 
12/4-15

Killarna drog iväg tidigt för att hämta hund uppe i Ljusdalstrakten. Desse och jag roddade sju ungar åldrarna 2 månader, 1,5, 4, 7, 8 och 11. Full huggning minst sagt. 


Lillprins Bus Fika på Wilmas kafé och middag hos Wass. Killarna kom lagom till middagen med den nya valpen. Kg önskade nog väldigt gärna att det var hans nya jaktvovve...
Thessan myser med twinsen.


Pojkarna låg och trängdes i en liggdel för den andra platsen lånade Malte.

11/4-15

Sent inatt. Tidig morgon. Inte av allra värsta slag. Kunde varit värre. 

Vi hängde hos oss på altanen hela dagen. Grillade hamburgare, drack champagne och hade det allmänt trevligt.Några av sysslingarna bus <3God mat och fortsatt trevligt umgänge på kvällen.10/4-15


 
Osynkade bebisar hela dagen. Jag får absolut inget gjort. 10 min i solstolen är något i alla fall. 

Barnen åkte med mormor och morfar till Norrtälje för att gratta kusin My på födelsedagen. 

När pappan kom hem fick han ta över bökbarn och Tristan blev så glad att han spydde ner pappan. 


Sent på kvällen kom det gäster från Linköping :)) Trevligt trevligt!!

Morgonmöte

Familjens killar har morgonmöte <3
9/4-15

Bökmorgon. Inte som igår tack och lov men ändå så pass att det är huggning hela tiden. 

Syrran, barnen, m och p kom hit för altanhäng. Årets första. Yippie! 


Kg var iväg på RT på kvällen men blev inte så sen. Hemma lagom till sena kvällsmålet,

Kg har bättre tålamod på att söva dom i egen säng. 

8/4-15 Trevliga möten

Vi uppe före sex imorse. Trots det hann jag inte med det jag föresatt mig att göra innan mitt besök skulle komma vid tiotiden. Hann inte ens duscha än mindre baka lunchbröd eller städa ordentligt. Tvillingarna var superbökiga. Särskilt Thor. Men som tvillingmamma hade min kära gäst full förståelse :)

Många trevliga timmar blev det med söta bebisar överallt :) Det är otroligt givande att umgås med andra tvillingföräldrar, mammor, som vet vad man går igenom, både kroppsligt och mentalt. Sen att våra tvillingar är exakt lika gamla, på dagen, gör ju det hela ännu roligare.


När Kg kom hem åkte vi ner till mormor och morfar och åt middag med kusinerna. 


Har ikväll haft fruktansvärt ont i bäckenet, foglossning. Värre än innan förlossningen. Haltade fram och det skar som knivar. Blä. Kom mig av bärandet av pojkarna på morgonen. Less på min kropp nu :(


Bärsele beställd

Nu har jag beställt en bärsele för tvillingar. Jag kan ju inte göra någonting om jag åker iväg utan vagnen. Inte handla eller andra liknande ärenden. Men nu hoppas jag det blir enklare. Så länge man orkar bära båda två vill säga...
Ny glass

GB har en helt ny mjölkfri glass! Som vi har längtat efter den. Ilian har tyckt det varit så tråkigt att alltid bara få en piggelin när vi köper glass. Nu kan han också få strut :))
7/4-15

Lite bökig natt då småkillarna är så täppta. Dessutom va de osynkade med maten. Tack och lov var båda feberfria idag. 

Morgonen gick bra även om den blev lite väl tidig. 

Va till barnmorskan idag på efterkontroll och pratade igenom förlossning och sånt. Gick bra. 

På eftermiddagen var vi till Bvc för vägning och gossarna väger nu modiga 4,1 resp 5,1. Inga småbebisar längre alltså. Träffade en alldeles nykläckt liten rackare på Bvc och mina kändes väldigt stora i jämförelse. Stanna tiden! Pappan till den nyfödda lilla killen var för övrigt en gammal elev till mig. Kändes lite märkligt att ens små elever nu börjar få barn. Fast jag antar att han tyckte det kändes ännu konstigare att få barn samtidigt som sin lärare. Alltså shit, nu när jag skriver detta inser jag att vi kommer sitta på föräldramöten tillsammans. Herreguuuud vad gammal jag kommer vara...:))

Sen var det äntligen dags för mormor och morfar att träffa sina nya barnbarn. 
Titta vilka gulliga skor de fick! 


Och fina mössor till sommaren!

Trötta killar ikväll. 
6/4-15

Då var det Tristans tur. Han va jättedålig inatt och skrek hjärtskärande till och från i över tre timmar. Men jag vet inte vad det var som gjorde ont. Huvudvärk? Halsen? Kroppen? Hursomhelst så hade han nästan 39 graders feber. Kg tog över på morgonkvisten efter att vi gett honom alvedon och då somnade han och har sovit i princip hela dagen. 


Hemfärd idag. Det gick bra. Mycket trafik. Smågossarna sov hela resan.

Tristan har fortsatt feber ikväll och om det håller i sig imorgon måste jag nog kolla upp det. Han är ju så liten och klen. Men han äter bra och det är ju bra. 

Kom hem vid åttasnåret. Kaos med all packning, smutstvätt, påskägg, vinterkläder som ska tvättas och plockas undan, post som ska gås igenom och skolväskor som ska packas till imorgon.

Jag känner mig hängig och tung i huvudet ikväll. Lite snorig också. Vore väl konstigt om jag skulle klara mig.

5/4-15

Tog en liten tur till Nysäterns Fjällgård och åt våfflor.


Blev lite ledsen när jag såg ett foto som svägerskan tagit där man såg en helkroppsbild på mig bakifrån. Verkligen helt hemskt. På riktigt :( Tvingade henne att ta bort bilden från Facebook. 

På eftermiddagen vilade jag med småpojkarna i soffan medan Tilde och Kg var på skotertur.


Älska bebisfötter
4/4-15

Påskafton bjöd på strålande väder. Kg gav sig ut på skotertur efter den tidiga morgonmatningen och fick se både orrar, älgar och få sig en öring. 


Mitt på dagen var vi bjudna till kusin Alfted på 4-årskalas. 14 sorters kakor och en tårta hade faster fixat med. 
På eftermiddagen var det påskäggsjakt. 
Sötaste påskkärringen Nike.Och så påskmiddag förstås.


3/4-15

I natt slog twinsen sovrekord! 6 timmar i sträck. Härligt. 
Idag va alla friska och vi gav oss ut på en liten utflykt. Det blir ju tyvärr ingen påsk i stugan som traditionen bjuder. Vill inte ta småpojkarna på skotern. De är lite för små i år. Men en liten grillutflykt fick vi till idag.Idag tog jag fel på tvillingarna. Jag kunde verkligen inte se vem som var vem när de var påbyltade i babyskydden. När man ser de bredvid varandra är de inte alls lika men när man bara ser en är det svårt.
Dagens tvillingbild
2/4-15

Kg hade hög feber inatt så jag hade båda matningarna själv med förkylda bebisar. Kg låg mer eller mindre hela dagen och kände sig piggare och piggare allteftersom dagen gick. 

Ilian var med faster L på skotertur. 


Vi andra tog en promenad till barnens faster S och kusin A och sen gick vi och fikade allihopa.
Till kvällen spelade vi lite kort och Tristan fick vara med.


Glad Påsk

Tilde visar sina konstnärstalanger och pyntar sitt påskägg med Sonfjället och ledkors.

Skatbo?

Vi hade fullt sjå idag med att reda ut Tildes hår som hon vägrat att kamma när hon varit sjuk. 
1/4-15

Thor helt genomtäppt. Fick sova sittandes med honom på bröstet för att han skulle kunna andas ordentligt. 

Tilde feberfri idag så kusin A har varit här och lekt. De målade påskägg bl a. 


Jag, I och S åkte till Vemdalen en sväng.


Kg tog twinsen på promenad.

I sitt rätta element
31/3-15

Tilde och småpojkarna sjuka. Tilde hög feber, gossarna täppta.


Kg tog Nike och Ilian på en skoter- och fisketur.Jag tog smågossarna på promenad i det underbara vädreti en lånad vagn.


Satt sen en stund på trappen och njöt av solen.

Vi hängde lite i uterummet.

Till kvällen blev det go'middag. Jag lagade gratinerade pilgrimsmusslor, hemmagjord sparrissoppa med räkor och vitlöksbröd. Thor hjälpte mamma :)Hade tyvärr då jäkla ont i kroppen efter promenaden. Ont i magen och ont i fogarna :( Man kan ju tycka att 7 veckor efter förlossningen borde kroppen vara som den ska igen men så är alltså inte fallet här. Inte nog med att man ser ut som sju svåra år i kroppen (med kläder ser jag gravid ut, utan kläder ser jag ut som en gubbe med ölmage och hängtuttar) man kan inte ens gå en promenad utan att få ont :((


RSS 2.0